Pääkirjoitus: Sitova hoitajamitoitus antaisi mittatikun hoidon laadun arviointiin

Vanhustenhoidon ongelmat ovat poliittisella tasolla kiteytyneet kysymykseen hoitajamitoituksesta palveluasumisessa. Asiaa jakaa myös hallitusta, kun keskusta ja siniset ovat alkaneet tukea sitovan mitoituksen määräämistä. Kokoomus on jäämässä yksin kannattamaan nykyistä suositusta, jonka mukaan hoitajia pitäisi olla 0,5 yhtä hoidettavaa kohden. Muut puolueet nostaisivat luvun 0,7:ään.

Sitovan mitoituksen asettaminen tuntuu tässä tilanteessa perustellulta, koska suuret hoivayritykset eivät ole kyenneet tai halunneet suositusta noudattaa. Se ei ehkä yksin riitä korjaamaan tilannetta, mutta antaa kuitenkin valvoville viranomaisille ja palveluja ostaville kunnille selkeän mittatikun, jolla palvelun laatua voidaan arvioida ja käyttää mahdollisesti yhtiöiden kovisteluun. Tosin se myös lisää kuntien menoja.

Hoivayhtiöt kertoivat perjantaina tekevänsä sen, mitä ovat luvanneetkin tehdä eli noudattaa henkilömitoituksen suosituksia ja luopua työvuorolistoilla kummittelevista haamuhoitajista. Yhtiöiden kannalta ryhtiliike saattaa tulla liian myöhään, sillä ilmapiiri on nyt hyvin voimakkaasti määräysten kiristämisen kannalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, ettei mitoitusta ehditä enää muuttaa tällä vaalikaudella. Oppositio, joka selvästi aikoo ottaa vanhustenhoidon kriisistä kaiken irti, ei tyytynyt tähän. Sote-lakien raskauttaman sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ilmoitti, että tähän muutokseen riittää kyllä aikaa. Demarit haluavat asettaa hallituspuolueet toisiaan vastaan ennen vaaleja.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi