Pääkirjoitus: Eduskunnalla tulee soten kanssa kiire — Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pitäisi valmistua syyskuun loppuun mennessä

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta lähti kesälomalle eripuraisena. Riitely sote-asioista oli kantautunut eduskunnan käytäville asti ja kokous huipentui keskustan ja yhden sinisten edustajan valiokunnan työtavoista laatimaan kirjelmään puhemiesneuvostolle.

Helteisen kesän odotettiin pehmentäneen asenteita, mutta maanantainen syyskauden avauskokous osoitti rintamalinjojen olevan edelleen voimissaan. Valiokunta päätti hallituspuolueiden äänin, että se lopettaa asiantuntijoiden kuulemisen soten päälakien suhteen. Päätös suututti opposition, joka olisi halunnut jatkaa kuulemisia.

Hallituspuolueiden huolena on aikataulun pitävyys. Käsiteltävänä on vielä paljon suuria kysymyksiä, mutta aikaa on vain reilu kuukausi. Arvioiden mukaan valiokunnan pitäisi saada mietintönsä valmiiksi syyskuun loppuun mennessä, jotta perustuslakivaliokunnalle jäisi tarpeeksi aikaa antaa siitä lausuntonsa. Sote-uudistuksen valmistelua johtava alivaltiosihteeri Päivi Nerg totesi viime viikon Talouselämä-lehdessä soten kaatuvan, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annettu aikataulu pettää.

Kun asetelma on näin yksinkertainen, voi oppositiolle tulla kiusaus venyttää käsittelyä loppumattomilla kuulemisilla. Uudistuksen kaatuminen siihen, ettei sitä ehditä käsitellä, ei olisi kunniaksi poliittiselle järjestelmälle. Parasta olisi, että kansanedustajat pääsisivät oikeasti päättämään uudistuksen kohtalosta, käy äänestyksessä sitten miten tahansa. Tuskin kukaan tällä hetkellä osaa varmasti sanoa, mitkä ovat eduskunnan voimasuhteet, jos ja kun äänestämään päästään. Jännittävä poliittinen syksy on edessä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi