Pääkirjoitus: Perhevapaiden uudistus käyntiin

Perhevapaayudistuksen tavoitteena on parantaa perheiden valinnanvaraa ja tasa-arvoa sekä toisaalta kannustaa äidit nykyistä nopeammin töihin lapsen syntymän jälkeen.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys ei sisältänyt suuria uutisia. Velanotto vähenee ensivuonna ja budjetin loppusumma jää jonkin verran tämänvuotista pienemmäksi.
Talouden myönteinen käänne helpottaa hallituksenkin elämää, kun verotulojen ennakoidaan kasvavan ja toisaalta työllisyystilanne on kohenemassa. Hallituksen verolinjaukset selkenevät vasta elokuun lopulla, mutta valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on luvannut, ettei kenenkään verotusta kiristetä. Kokonaisveroasteen on ensi vuotta tarkoitus laskea hieman.
Orpo myöntää, että hallitus jää tällä kaudella työllisyystavoitteestaan. Kun tavoitteena oli 72 prosentin työllisyysaste, ennuste on, että 2019 ollaan vasta 70,2 prosentissa. Budjettiesityksessä työllisyyttä parannetaan 25 miljoonalla eurolla, joka käytetään työttömien haastattelemiseen kolmen kuukauden välein. Orpo pitää keinoa tehokkaana, mutta parempaan pitäisi pystyä.
Yksi keino olisi perhevapaiden uudistaminen. Hallituspuolueista kokoomuksessa ja keskustassa uudistuksen tarve tiedetään ja myönnetään laajasti, mutta perussuomalaisista irtaantuneessa Uudessa vaihtoehdossa suhtautuminen on varauksellisempaa.
Uudistuksen tavoitteena on parantaa perheiden valinnanvaraa ja tasa-arvoa sekä toisaalta kannustaa äidit nykyistä nopeammin töihin lapsen syntymän jälkeen. Hallituspuolueiden näkemykset uudistuksen sisällöstä ja siihen käytettävästä rahasta vaihtelevat sen verran, että uudistus tuskin toteutuu tällä hallituskaudella.
Jo asian valmistelun aloittaminen olisi askel oikeaan suuntaan. Myös oppositiosta uudistukselle löytynee tukea. Torstaina muun muassa SDP:n Antti Rinne kiirehti asiaa.

Timo Laitakari
timo.laitakari@kaakonviestinta.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.