Pääkirjoitus: Pääministeri näytti suuntaa Etelä-Savon sote-ratkaisuille

Pääministeri Antti Rinteen ja muiden demariministereiden käynnistä Etelä-Savossa muistetaan ainakin yksi selvä linjaus: Sairaaloiden ongelmia ei voi hoitaa siirtämällä hommia yksityiselle yritykselle.

Rinteen sekä perhe- ja palveluministeri Krista Kiurun viesti oli, että jos Savonlinnassa ei lopeteta ”yksityistämishömpöttelyä”, kaupungin on turha odottaa mitään tukipaketteja valtiolta.

Näkökulmasta riippuen Rinteen ja Kiurun toimet voi nähdä joko törkeänä kiristyksenä tai jämäkkänä poliittisena ohjauksena.

Niin tai näin, viesti meni perille. Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin hallitus hälytettiin koolle ensi keskiviikoksi. Esityslistalla on vain erikoissairaanhoidon ulkoistamissuunnitelmien lopettaminen.

Etelä-Savon maakunnan kannalta kiinnostavaa on sekin, että samassa pykälässä Sosterin yhteistyösuunnaksi ollaan paaluttamassa vahvasti Pohjois-Savoa. Kun viime hallituskaudella tehtiin sote-uudistusta, se perustui nykyisten maakuntien pohjalle eli Mikkelin ja Savonlinnan seutujen yhteistyölle. Sote-kuntayhtymät Essote ja Sosteri eivät kuitenkaan pystyneet yhteistyöstä sopimaan.

Myös edellisellä sote-kierroksella Savonlinna olisi halunnut lähteä maakunnasta Kuopion kylkeen. Silloin hallitus torppasi toiveen. Nähtäväksi jää, miten tällä kerralla käy. Hallitusohjelmassa sote-uudistuksen pohjaksi linjataan nykyiset 18 maakuntaa. Mikkelissä pääministeri mainitsi tästä mahdolliseksi poikkeukseksi vain Uudenmaan, jonne tehdään erillistä ratkaisua.

Jos Savonlinnan seutu irtoaa sote-asioissa Pohjois-Savon osaksi, koko Etelä-Savon maakunnan tulevaisuus tulee kyseenalaiseksi. Tähän asiaan kannattaa suhtautua vakavasti ja miettiä vaihtoehtoja, vaikka Sosterin suunnanvaihdoissa ei mitään yllättävää olekaan.

Savonlinnan seudun toimintaa ohjaa sinällään oikea pelko keskussairaalan asemasta. Voisiko Mikkelin seutu tehdä jotain sen käsityksen vahvistamiseksi, että molempien tulevaisuus olisi parempi yhtenä Etelä-Savona?