Pääkirjoitus: Rahoituksen vaje ajaa sote-järjestelmiin muutosta

Etelä-Savossa on ollut rauhallista, kun pääkaupunkiseudulla on pitkin kevättä latailtu tykkejä sote-kapinaa varten. Lukujen valossa myös meillä voisi olla aihetta parran pärinään.

Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu 2020, Etelä-Savon uusilla maakuntapäättäjillä näyttää heti aluksi olevan edessä suurten säästöjen etsiminen sosiaali- ja terveysmenoissa.

Maakuntaliiton laskelmissa on päädytty jo ensimmäisenä vuonna lähes 40 miljoonan euron vajeeseen. Paitsi valtion hakemista säästöistä, summa syntyy alkuvaiheen suurista tietotekniikkakuluista, kasvavista vuokrista ja edessä olevasta palkkojen harmonisoinnista. Muutoskustannuksiin valtio tosin on jo lupaillut lisärahoitusta.

Vaje on niin suuri, ettei sitä saada umpeen millään juustohöylätempuilla. Vaikea uskoa, ettei palveluverkkoa jouduta supistamaan ja palveluiden laatua heikentämään. Kun sote-menoista suuri osa on henkilöstökuluja, säästöt tarkoittavat myös henkilöstön vähentämistä. Asian hahmottamista vaikeuttaa, etteivät yksityisen kilpailun rooli ja merkitys ole selvillä.

Sinällään ison säästötarpeen ei pitäisi tulla asioita seuranneelle yllätyksenä. Koko sote-uudistuksen takana on nimittäin se, että Suomi harmaantuu. Nykymallilla mitkään rahat eivät kohta riitä entistä vanhemman ja huonokuntoisemman väestömme hoitamiseen.

Keskustelu sote- ja maakuntauudistuksesta on keskittynyt paljolti valtapolitiikkaan ja valinnanvapauteen. Hyvin vähän on puhuttu siitä, millaisia tulevaisuuden sote-palvelut ovat ja millaisia niiden halutaan olevan.

Se ainakin on selvää, että isoja muutoksia on edessä. Etälääkärit ja liikkuvat yksiköt korvaavat perinteisiä terveysasemia. Robotit ja automaatit lisääntyvät. Kaikkia nykyisiä palveluita ei pystytä tarjoamaan.

Pääkirjoituksen verkkoversioon on lisätty muutoskustannuksista yksi virke, jota ei ole paperisen lehden pääkirjoituksessa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet