Pääkirjoitus: Talous elää uskon varassa

Kuluttaminen on yksi monista asioista, jonka korona mullisti. Selvimmin sen huomaa Mikkelin seudullakin ravintoloiden ja vapaa-ajan palveluiden käytössä. Baarit, parturit, kuntosalit, elokuvateatterit ovat kiinni. Yrittäjät jäävät ilman tuloja, kuluttajat ilman palveluita.

Myös matkustamiseen ja liikkumiseen liittyvä kuluttaminen on muuttunut. Siirtyminen etätöihin, ulkomaan matkailun loppuminen ja suositukset kontaktien vähentämiseen ovat vähentäneet liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Öljyn maailmanmarkkinahinnan romahdus näkyy Viitostien varren bensa-asemillakin.

Päivittäistavarakaupassa kysyntä on säilynyt. Kun ruoka syödään kotona, markettilaskut jopa paisuvat. Samaan aikaan on huomattu verkkokaupan nousua ja toisaalta erilaisten paikallistuottajien lähiruokarenkaiden kasvua. Aika näyttää, mitkä muutokset kuluttajien käyttäytymisestä jäävät pysyviksi.

Koronan vaikutuksia on verrattu reilun kymmenen vuoden takaiseen finanssikriisiin. Ainakin nopeiden vaikutuksien osalta korona on tuhoiltaan jopa pahempi. Sinällään kriisit ovat niin erilaisia, ettei suora vertailu ole mielekästä.

Yksi keskeinen ero on, että korona vaikuttaa talouteen paljolti yksityisen kulutuksen kautta. Rahoitussektori ei ole pettämässä ja teollisuus toimii vielä lähes normaalisti. Myös kriisistä toipumisessa yksittäiset kuluttajat ovat avainasemassa.

Tilastokeskuksen maanantaina julkaisema kuluttajien luottamusindikaattori on tässä mielessä hyytävä: luottamus putosi alemmas kuin koskaan mittaushistoriassa. Kun pelko työttömyydestä tai lomautuksista kasvaa, varovaisuus puskee pintaan ja valmius isompiin ostoksiin vähenee.

Yksilötasolla tämä on tietysti ymmärrettävää, vaikka monilla jäisikin rahaa käyttöön jopa normaalia enemmän, kun kuluttaminen on vaikeutunut.

Oman talouden hoidossa terve varovaisuus kannattaa aina. Kokonaisuuden kannalta olisi silti tärkeä, että ihmiset pysyisivät optimistisina, jatkaisivat elämäänsä, ostaisivat tarpeeseen, remontoisivat ja käyttäisivät palveluita.

Optimismia tukisi hallituksen selvä viesti siitä, miten Suomi ohjataan kriisistä ulos.