Pääkirjoitus: Pankit varautuvat automatisaatioon ja kovenevaan kilpailuun

Pääkonttorinsa Suomeen siirtävä pankkikonserni Nordea toi samalla ”tuliaisinaan” ilmoituksen noin 6 000 työpaikan vähentämisestä seuraavan neljän vuoden aikana. Ilmoitus ei ollut suoranainen yllätys, sillä OP:n eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja Reijo Karhinen kertoi aiemmin Helsingin Sanomien haastattelussa vastaavansuuruisesta vähennystarpeesta.

Työpaikkojen katoaminen johtuu digitalisaatiosta ja automatisaatiosta sekä varautumisesta yhä kovempaan kilpailuun ja tuleviin pankkifuusioihin. Tuhansien vähennystarve vaikuttaa suurelta, mutta Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull sanoi perjantaina Lontoossa, että tuleva muutosohjelma on vasta alkua (Kauppalehti 30.10.).

Pankkisektori on, jälleen kerran, uudessa tilanteessa. Älypuhelinsovellusten takia se on menettämässä monopoliasemansa maksujen välittäjänä.  Viime viikolla Apple ilmoitti tuovansa markkinoille oman kännykkämaksupalvelunsa. Kerrotut muutosohjelmat ovat yritysjohdoilta varautumista myös näihin muutoksiin.

Yritysten työntekijöistä johtajien kaavailut tuntuvat ikäviltä, ovathan he joutuneet samaan tilanteeseen monesti aiemminkin. Toisaalta yritysjohdolta on jopa reilua kertoa avoimesti etukäteen, mitä suunnitellaan. Siten yhtä lailla myös työntekijöille jää aikaa varautua muutoksiin. Nordea lupaa von Koskullin mukaan tehdä vähennykset vastuullisesti, mitä se sitten lopulta tarkoittaakin.

Digitalisaatio ja robotiikka tuhoavat kiihtyvällä vauhdilla työpaikkoja, mutta samalla ne myös lisäävät niitä – jos vain olisi tekijöitä. Äskettäin arvioitiin, että Suomessa on vuosikymmenen päästä noin 50 000 digiosaajan vaje.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi