Pääkirjoitus: Hyviäkin ituja on näkyvissä — Leikkaamalla ja verottamalla suosta ei nousta

Julkista keskustelua Mikkelissä ja muuallakin Itä-Suomessa ovat leimanneet leikkaukset, kiristykset ja velkaantumiset. Surkeuden keskellä on saattanut unohtua, että hyviäkin asioita tapahtuu.

Kuilun reunalla pitää tehdä pakollinen tervehdyttäminen. Se on silti selvää, ettei Etelä-Savo tai Mikkelin seutu nouse suosta pelkästään kurjistamalla ja verottamalla. Kasvu tulee yrittämisestä ja ihmisistä.

Viime viikolla Miksei Oy tiedotti Etelä-Savon pääomarahaston etenemisestä, kun rahastolle valittiin hallinnoija. Rahastolla pyritään tuomaan uutta vauhtia kasvuhakuisten, kansainvälistyvien yhtiöidemme menestykseen. 3,5 miljoonan euron rahaston ensimmäiset sijoitukset on tarkoitus tehdä keväällä. Mukana rahastossa on alueen kaupungit, Ely-keskus ja yksityisiä sijoittajia.

Rahaston synnyttämisen jälkeen suuri haaste on löytää jostain ne lupaavat kasvuyritykset.

Pari viikkoa sitten kauppakamari, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Suur-Savon osuuspankki kertoivat käynnistelevänsä uutta mallia innovaatioiden kaupallistamiseen. Käytännössä kyse on siitä, että tänne yritetään luoda yrityshautomo tai -kiihdyttämö, joka yrittäisi kasvattaa oppilaitoksissamme ja korkeakouluissamme syntyvistä iduista yritysideoita ja ihan oikeita yrityksiäkin.

Tällaista mallia on menestyksekkäästi viety käytäntöön esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Lappeenrannassa. Etelä-Savossa korkeakoulut ovat synnyttäneet uutta liiketoimintaa vielä toivottua vähemmän.

Korkeakoulujen mahdollisuudet elinvoiman luojina tiedetään, ja yrityshautomotoiminta on yksi keino tämän ulosmittaamiseen. Hanketta edistetään nyt laajalla joukolla ja tuloksia toivottavasti nähdään jo keväällä.

Olisiko jotain isompaakin tehtävissä? Maailma on täynnä opinhaluisia, eteenpäin pyrkiviä nuoria. Jos omat nuoret vähenevät, millä me houkuttelisimme niitä tänne muualta?