Pääkirjoitus: Risto Siilasmaan hallitustason avoimuus ansaitsee kiitokset

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa arvostelee uudessa kirjassaan edeltäjänsä Jorma Ollilan toimintatapaa yhtiön johtamisessa. Siilasmaan mukaan Ollila synnytti Nokiaan pelon ilmapiirin, joka lopulta johti matkapuhelinyhtiön tuhoon. Ollila on kiistänyt Siilasmaan väitteet.

Siilasmaan ulostulo on harvinainen. Yleensä suuryhtiöiden hallituksen asiat ovat pysyneet salassa, poissa julkisuudesta. Siilasmaakin on saanut jo arvostelua kollegoiltaan käyttäytymissääntöjen rikkomisesta. Siilasmaa ottaa avautumisellaan riskin oman luottamuksen menettämisestä.

Hän ansaitsee kuitenkin kiitokset avoimuudesta. Suuryhtiöt hallitsevat markkinoita ja sitä kautta ihmisten elämää yhä enemmän, ja siksi on tärkeää tietää edes jossakin määrin, mitä ylimmässä johdossa tapahtuu ja miten niitä johdetaan. Nokiakin työllisti parhaimmillaan Suomessa tuhansia ihmisiä eri kaupungeissa, ja romahtamisen seurauksista kärsitään edelleen.

Jorma Ollilan ansiot Nokian johdossa ovat kiistattomat. Hänen johdollaan suomalainen matkapuhelinyhtiö nousi vuosikymmenessä markkinajohtajaksi, jonka nimi tunnettiin koko maailmassa ja josta kaikki suomalaiset saivat olla ylpeitä. Ollila taas antoi kohottaa itsensä asemaan, joka oli kaiken arvostelun yläpuolella. Valtiovalta jopa taipui säätämään yhtiön toivomuksesta lex-Nokian, joka antoi Internetin yhteisötilaajille oikeuden selvittää verkkonsa käyttäjien tunnistamistietoja.

Mahdoton menestys päättyi kuitenkin tappioihin ja matkapuhelintoiminnan myyntiin. On tervetullutta, että joku todellinen sisäpiiriläinen arvioi kriittisesti siihen johtaneita tapahtumia.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset