Pääkirjoitus: Tietojärjestelmät ovat sotelle riski – Miksi erva-alue ei pysty tässä yhteistyöhön?

Essotessa valmistellaan valtavaa tietojärjestelmäuudistusta. Essote ei ole hommassa yksin, vaan yhteistyötä tehdään Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Vaasan sairaanhoitopiirien kanssa.

Uusi järjestelmä maksaa satoja miljoonia euroja. Essoten osuudeksi arvioidaan tällä hetkellä noin 44 miljoonaa euroa seuraavien kymmenen vuoden aikana. Järjestelmää käyttäisi 25 000 sote-ammattilaista, ja sairaanhoitopiirien alueella asuu 700 000 ihmistä. Suuria lukuja.

Tällaisten valtavien tietojärjestelmien hinnat ovat pilvissä. Hinta-arvioihin myös tyypillisesti liittyy erittäin suuria riskejä. Kaikkein suurin riski on silti se, ettei järjestelmä toimi, kuten toivottiin. Parhaassa tapauksessa helppokäyttöiset, joustavat ohjelmat vapauttavat lääkärien ja muun henkilökunnan aikaa potilastyöhön, jolloin investointi kannattaa. Huonossa tapauksessa rahaa kuluu, mutta tehostumista ei synny.

Järjestelmän toimittajaksi on kilpailutuksessa valikoitunut yhdysvaltalainen Cerner-niminen jätti. Haussa on kokonaisjärjestelmä, joka palvelee erikoissairaanhoitoa, perusterveydenhuoltoa ja sosiaalityötä. Samalla työkalulla pitäisi hoitua melkein koko ketju ajanvarauksesta hoitohistoriaan, sairauskertomusten tallentamiseen ja resepteihin.

Aster-nimellä kulkeva hanke on kerännyt jo valmisteluvaiheessaan paljon kritiikkiä. Erityisesti Pohjois-Karjalassa lääkärit ovat epäilleet Asterin toimivuutta. Etelä-Savossa on ollut rauhallisempaa. Myös täällä päättäjien olisi silti syytä olla hankkeen valmistelussa hereillä.

Ulkopuolelta on vaikea tulla neuvomaan tämän tai tuon järjestelmän etuja. Kysymyksiä kuitenkin herää. Riskit on tunnistettava ja niihin pitää varautua.

Silmiinpistävää on erityisesti, että erva-alueen keskus eli Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri jää hankinnan ulkopuolelle – eikä Itä-Savostakaan vielä ole tietoa. Tämä taitaa kertoa kaiken niin sanotusta erva-alueen yhteistyöstä, jossa Etelä-Savon riidat ovat vain sivujuonne.

Luulisi, että myös tulevaa maksajaa eli valtiota kiinnostaisi, millaisilla järjestelmillä sotea käytännössä ohjataan.