Pääkirjoitus: Alue kehittyy vahvuuksillaan


Viime aikoina on puhuttu paljon kaupungistumisesta. Aktiiviväestö hakeutuu kohti pääkaupunkiseutua ja muutamaa kasvukeskusta vauhdilla, jota ei ole ennen nähty. Myös taloudellisessa toimeliaisuudessa näyttää tapahtuvan samantapainen keskittyminen.

Ison muutoksen varjossa tapahtuu koko ajan myös toisenlaista keskittymistä, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle. Maakuntien sisällä väki valuu kohti keskuskaupunkeja. Kuntien sisällä muutetaan kyliltä ja hiekkateiden varsilta  kirkonkyliin ja kuntakeskuksiin.

Etelä-Savossa erot seutukuntien kehityksessä näyttävät vain kasvavan. Keskiviikkona julkistettu työvoiman kysyntää ja tarjontaa mittaava ammattibarometri kertoi Savonlinnan seudun jääneen toimeliaisuudessa Mikkelin ja Pieksämäen seutujen taakse. Vastaavat erot näkyvät työttömyystilastoissa.

Suomen Yrittäjien viimeviikkoinen suhdannebarometri kertoi asian vielä suoremmin. Pk-yritysten suhdanneodotuksissa Mikkelin seutu pääsi sentään lähelle maan keskimääräistä tasoa, mutta Pieksämäellä ja etenkin Savonlinnassa odotukset olivat selvästi huonommat.

Uutta ohjelmaa ei tarvita. Rahaa, tahtoa ja tekoja tarvitaan.

Paikallisesti barometrin huonoja lukuja on vähätelty, mutta ei asia kieltämällä taida kaunistua. Jotain pitäisi tehdä. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen esitti jo jonkinlaista Itä-Suomen talousohjelmaa. Lähihistoria ikävä kyllä opettaa, ettei ohjelmista ole kiiltäväkantisten toimenpideohjelmien lisäksi ole juuri konkreettista jäänyt.

Alueet kehittyvät omilla vahvuuksillaan. Etelä-Savossa vahvuudet ovat tiedossa. Uutta ohjelmaa ei tarvita. Rahaa, tahtoa ja tekoja tarvitaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.