Pääkirjoitus: Tori elää tässä ajassa

Nykyajan torin täytyy olla muutakin kuin kauppapaikka.

Mikkelin tori on pysynyt kaupungin keskuksena, vaikka keskustaa on myllerretty moneen otteeseen. Torilla käydään kauppaa, tavataan ihmisiä ja viihdytään tapahtumissa.
Mikkelin torin tilasta keskustellaan vilkkaasti. Se kertoo torin merkityksestä. Keskustelussa olisi kuitenkin hyvä keskittyä torin nykyisyyteen ja sen tulevaisuuteen. Taaksepäin katsominen ei edistä asioita. Torinkin on elettävä omassa ajassaan ja sopeuduttava muutoksiin.
Nykyajan torin täytyy olla muutakin kuin kauppapaikka. Myyntikojut ovat oleellinen osa vireää toria, mutta perinteinen torikauppa ei enää riitä torin vireyden ylläpitämiseksi, etenkään pitkän ja pimeän talvisesongin rasittaman Suomen oloissa.
Mikkelin kaupunki, paikallinen torikauppiasyhdistys sekä keskustan kehittämisyhdistys Mikke ry ovat tehneet hyvää ja määrätietoista työtä torin kehittämiseksi. Torille on luotu talvisten Jäätorin ja joulumarkkinoiden sekä kesäisten jättikirppisten ja Torisportin kaltaisia koko perheen tapahtumia. Asuntomessuviikkojen ajan torilla vietettävät gastroviikot ovat uusi innovaatio. Musiikkitapahtumatkin liikuttavat kansaa.
Mikkelin tori on loistavalla paikalla. Vieressä sijaitsevat kauppakeskukset sekä kävelykatu. Ne tukevat toisiaan; kun yhdessä paikassa tapahtuu, kulkeutuvat ihmisvirrat muuallekin. Kirkkopuisto laajentaa aluetta vielä entisestään. Senkin järkevä käyttö tapahtumiin on onneksi kasvanut viime vuosina.
Tori elää ihmisistä. Ihmiset tulevat torille silloin, kun heillä on hyvä syy tehdä niin. Siksi Mikkelin torilla on syytä tapahtua jatkossakin paljon. Kaupungissa on otettu onnistuneita askelia torin ilmeen ja käytön modernisoimisessa. Työlle on syytä toivottaa menestyksekästä jatkoa. Tori tarvitsee myös kaupunkilaisten tuen menestyäkseen.

Anssi Mehtälä
anssi.mehtala@lansi-savo.fi

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo