Pääkirjoitus: Kun maakunta äänestää yhtenäisyydestä, siinä on vahva viesti

Etelä-Savon maakuntavaltuusto päätti sekavissa tunnelmissa ottaa voimakkaasti kantaa yhtenäisen Etelä-Savon puolesta. ”Vain yhtenäinen Etelä-Savo pärjää ja menestyy” oli julkilausuman sisältö. 48 äänesti puolesta. 9 äänesti vastaan.

Tässä tilassa maakunta nyt makaa.

Samaan aikaan kun moni savonlinnalainen äänesti julkilausuman puolesta, kaikki Savonlinnan seudun kunnat ovat pyrkimässä sosiaali- ja terveyspalveluissa osaksi Pohjois-Savoa. Osa savonlinnalaisista äänesti julkilausumaan vastaan, mutta syynä oli, ettei julkilausuman tarkasta sisällöstä ollut tietoa.

Maakuntakeskustelussa on nyt päädytty asemasotavaiheeseen. Rintamalinjat on paalutettu, kun kuntien kannat sote-valmistelun suunnasta ovat selvillä. Mikkelin seudulla kannatetaan yhtenäistä, koko Etelä-Savon maakunnan kattavaa aluetta. Savonlinnassa siis ei.

Kun maakuntahallitus ottaa kantaa sote-uudistuksen valmisteluun, selviä kantoja syntyy yhteisen maakunnan puolesta. Nekin tosin äänestysten jälkeen.

Kuopion suunnalta näkynyt orastava into maakunnan laajentamiseen hyytyi, kun selvisi, että ratkaisulla voi olla vaikutuksia koko Kuopion yliopistosairaalan ympärille rakentuvan erva-alueen tulevaisuuteen. Neuvottelut ovat tauolla, kunnes kokonaistilanne selvenee.

Jos vaihtoehtoja ei itse mieti, muut kyllä miettivät meidän puolesta.

Homman ratkaisee lopulta Antti Rinteen (sd.) hallitus. Hallitusohjelmasta ja maakunnan ministereiden ulostuloista voisi päätellä, että maakuntarajat pysyvät myös sote-uudistuksessa. Savonlinna kuitenkin pelaa jokerikorttina peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.), joka kuulemma on luvannut jotain Savonlinnan seudulle. Lupausten tarkkaa sisältöä ja painoarvoa arvaillaan.

Koko maassa odotellaan malttamattomana, että Rinteen hallitus saisi vietyä sote-uudistuksen eteenpäin ja vieläpä kertoisi, miten sen tekee. Etelä-Savossa asia on kohtalon kysymys sekä kuntien talouden että maakuntakysymyksen vuoksi.

Jos Savonlinnan seudun annetaan lähteä omille teilleen, Mikkelin ja Pieksämäen seudut voivat periaatteessa jatkaa yhtenä maakuntana eteenpäin. Asukasluvultaan vieläkin pienempiä onneksi on.

Aika näyttää, miten alueen kunnissa uuteen tilanteeseen suhtaudutaan, jos rajoja lähdetään muuttelemaan.

Juuri nyt akuutit talousmurheet ovat kunnissa päällimmäisinä mielessä. Kunhan tilanne niiden kanssa vähän helpottaa, myös maakuntapohdinnoille pitäisi riittää vähän aikaa. Jos vaihtoehtoja ei itse mieti, muut kyllä miettivät meidän puolesta.