Pääkirjoitus: Kansa sai lomaa sotesta

Eduskunnan sote-enemmistö on nyt kolmen äänen varassa, kun kokoomuksesta eronnut Harry Harkimo maanantaina ilmoitti äänestävänsä syksyn käsittelyssä sotea vastaan.

Varsinaisia uutisia sote-uudistuksen käänteistä ei kenties tule ennenkuin aikaisintaan elokuun 20. päivänä, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu seuraavan kerran. Kansa lomailee sotesta ja kerää voimia syksyn uutisten seurantaan.

Valtakunnan päättäjien sote-loma ei alkanut kovin rennosti. Sote-valiokunnan viimeisen kokouksen jälkeen perjantaina leimahti ilmiriita.

Ensi kevään eduskuntavaalit ovat väistämättä sote-vaalit.

Valiokunnan keskustalaiset jäsenet kertoivat tehneensä eduskunnan puhemiesneuvostolle kantelun valiokunnan puheenjohtajasta Krista Kiurusta (sd.). Kiurun väitettiin viivyttäneen sote-lakien käsittelyä tahallaan.

Vuorokausi kiisteltiin siitä, onko sote viivästynyt opposition vai hallituksen takia.

Lopulta keskustan Pekka Puska kertoi, ettei se kantelu ollutkaan vaan kirjelmä.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ei näe asiassa dramatiikkaa, ja puhemiesneuvosto käsittelee kirjelmän vasta syyskuussa.

Puskan mielestä sote on tärkeämpää kuin sote-välit. Puskan kanssa on pakko olla eri mieltä. Ei ole merkityksetöntä, millaisessa ilmapiirissä vuosisadan suurin uudistus käsitellään.

Eduskunnan sote-enemmistö on nyt kolmen äänen varassa, kun kokoomuksesta eronnut Harry Harkimo maanantaina ilmoitti äänestävänsä syksyn käsittelyssä sotea vastaan.  Voimasuhteet ovat soten eduksi 101—98

Hallituspuolueet joutuvat nyt tosissaan miettimään, mitä sotelle tapahtuu, kun sen toimeenpano valtaosin jää ensi keväänä nimitettävälle maan uudelle hallitukselle. Ensi kevään eduskuntavaalit ovat väistämättä sote-vaalit.

Lomaile siinä sitten!