Pääkirjoitus: Maapolitiikan pitää olla tehokasta ja läpinäkyvää

Mikkelin kaupunki päivittää maapoliittisen ohjelmansa. Tarve tuli ilmi valtuustoseminaarissa pari viikkoa sitten.

Kaupungin elinvoima, työpaikkojen syntyminen ja yleinen kehittyminen edellyttävät, että yrityksille ja uusille asukkaille riittää sopivia, houkuttelevia tontteja. Alueet käyvät tulijoista kovaa kisaa. Jos ohjelmaa päivittämällä tilanne Mikkelissä paranee, työ kannattaa tietysti tehdä.

Nopeuden ja joustavuuden lisäksi kaavoituksen ja maapolitiikan pitää olla johdonmukaista ja tasapuolista. Koska kaavoituksessa, maankäytössä ja rakentamisessa liikkuvat isot taloudelliset arvot, toiminnan täytyy olla myös läpinäkyvää.

Kyse on yhteisestä omaisuudestamme. Asiat tulee hoitaa niin, että kaupunkilaiset voivat luottaa, ettei ketään ole suosittu tai sorrettu. Viime vuosina tässä ei Mikkelissä ole täysin onnistuttu. Mistään laittomuuksista tai vilungista ei ole puhe, mutta prosessit ovat monta kertaa menneet vähän sinnepäin.

Esimerkkejä voi luetella siilontonteista, Pankalaan kerrostaloon, vanhojen vuokratonttien myyntiin taloyhtiöille ja tuoreimpana Tikkalan maakauppoihin.

Läpinäkyvyys ja kuntalaisten luottamus ovat asioita, joihin millään maapoliittisella ohjelmalla ei voida vaikuttaa. Tässä kyse on toimintakulttuurista, johtamisesta ja vastuunkannosta.

Omat vastuunsa on sekä viranhaltijoilla että luottamushenkilöillä. Nyt näyttää siltä, että vaikkapa Tikkalan maakauppoja on lautakunnassa päätetty ilman kunnollisia tietoja ja tarpeellisia asiakirjoja.

Prosessien oikomista perustellaan mielellään joustavuudella ja dynaamisuudella. Itse asiassa juuri huolellisella valmistelulla ja muotoseikkojen noudattamisella voisi edistää nopeaa ja sujuvaa toimintaa.

Jos muutaman viikon odottelulla vältetään vuosien valituskierrokset, poliisitutkinnat tai julkinen pyykinpesu, on tyhmää lähteä kikkailemaan.

Luetuimmat