Pääkirjoitus: Keväällä odottaa vaalien suma – Maakuntavaalit pidetään toukokuussa tai sitten ei

Suomen ensimmäisten maakuntavaalien ajankohta on taas selvillä. Hallitus esittää niiden pitämistä ensi toukokuussa yhtä a ikaa EU-parlamentin vaalien kanssa.

Vaalien ajankohtaa on muutettu useamman kerran. Ei olisi ihme, jos ne vielä siirtyisivät tai jopa peruuntuisivat. Hallitus tiedostaa tämän itsekin. Jotta vaalien ajankohta pitäisi, se edellyttää, että sote- ja maakuntauudistusta koskeva lainsäädäntö saadaan voimaan noin puolta vuotta ennen.

Lakien hyväksymisen tiellä on kuitenkin vielä sekä poliittisia että perustuslakiin liittyviä esteitä. Hallituksen ohut enemmistö ja huhtikuussa odottavat eduskuntavaalit eivät tilannetta yhtään helpota.

Maakuntavaalien lykkääntyminen eduskuntavaalien jälkeen antaa Kaakkois-Suomen vaalipiirille pienen iloisen yllätyksen. Kun eduskuntavaalit käydään nykyisen maakuntajaon pohjalta, vaalipiirin kansanedustajamäärä pysyy nykyisenä eli 17:ssä edustajassa. Sen jälkeen, kun Joroinen, Heinävesi ja Iitti vaihtavat maakuntaa ja vaalipiiriä, lähtee myös yksi kansaedustajapaikka.

Lakien hyväksymisen tiellä on kuitenkin vielä sekä poliittisia että perustuslakiin liittyviä esteitä.

Kolmien vaalien käyminen yhdessä sumassa huhti—toukokuussa on puolueille ja vaalien järjestäjille kova rypistys. Myös äänestäjä voi joutua koville yrittäessään pitää vaalit, ehdokkaat ja kampanjat mielessään jotenkin selvinä ja erillään. Tässä mielessä maakuntavaalien yhdistäminen juuri EU-vaaleihin oli varmasti hyvä ratkaisu.

Vaalien lähestyminen alkanee näkyä jo syksyllä yhä enemmän myös paikallispolitiikassa, kun ehdokkaat ja sellaisiksi haluavat ryhtyvät profiloitumaan ja kampanjoimaan. Toivottavasti tässä pysyy tolkku mukana. Jo nyt joidenkin poliitikkojemme avauksissa on voinut aistia halun Arkadianmäelle.