Pääkirjoitus: Puhelinmyynti kaipaa kuria – Epämääräiset rimpauttelijat pilaavat koko alan maineen

Epäasialliset puhelinmyyjät ovat riesa, jota tuntuu olevan mahdoton saada aisoihin. Ongelmista on puhuttu vuosia. Kovin paljon ei ole tapahtunut. Puhelinmyyntiä koskevien kuluttajaneuvojille ja kuluttaja-asiamiehelle tulleiden valitusten määrä kasvoi viime vuonna seitsemän prosenttia.

Yllättäen eteen tulevat puhelut saavat ihmiset tekemään huonoja päätöksiä. Aggressiivisesti tuotteitaan tuputtavat ja epäselviä etuja lupaava myyjät eivät tilannetta paranna.

Tavallista on, että puhelun jälkeen asiakkaalle jää epämääräinen olo siitä, mitä tulikaan sovittua. Etenkin vanhat ihmiset näyttävät olevan alttiita höynäyttämiselle.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston viime vuonna tekemän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet kuluttajista on kokenut joskus myyntipuhelun epäasiallisena tai painostavana. Yli kolmannes on huolissaan siitä, että puhelinmyyjä voisi huijata.

Telemarkkinointialalla toimii paljon asiansa eettisesti ja fiksusti hoitavia firmoja.

Jo viime keväänä kuluttaja-asiamies, Kuluttajaliitto ja tietosuojavaltuutettu esittivät, että puhelinmyyjä saisi soittaa vain sellaisille kuluttajille, jotka ovat antaneet puhelinmarkkinointiin ennakkosuostumuksen. Tällä hetkellä soittaa voi kaikille, jotka eivät sitä erikseen ole kieltäneet.

Telemarkkinointialalla toimii paljon asiansa eettisesti ja fiksusti hoitavia firmoja. Harmaalla alueella liikkuvat epämääräiset rimpauttelijat pilaavat hyvienkin maineen. Koko alan etu olisi, että kauppatavat siistiytyisivät.

Lakimuutos sopisi laittaa vireille pikimmiten.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.