Pääkirjoitus: Etätyössä aineksia asukkaiden houkutteluun

Väestökehitys nousi koronan myötä jälleen puheenaiheeksi. Pandemia osoitti, että moni työ onnistuu luontevasti etänä. Toisaalta terveydelliset seikat puhuvat väljemmän asumisen ja luonnossa liikkumisen puolesta. Maaseudulla asuminen voi kuluneen kevään jälkeen tuntua aiempaa houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

Moni pikkupaikkakunta on jo huomannut tilaisuutensa tulleen. Savonlinna markkinoi alueen mökin omistajille pysyvää muuttoa ja lupaa auttaa töiden etsimisessä.

Mikkeli puolestaan haluaa houkutella luovaa väkeä uudenlaisella yrityskylällä. Se suunnittelee parinkymmenen asunnon kyläyhteisöä, jonne tulijat toisivat työnsä mukanaan. Asunnot olisivat pienempiä kuin omakotitalo, ja alueelle tulisi yhteisiä tiloja kuten sauna Saimaan rannalla. Tällä hetkellä alueella on 1900-luvulla rakennettu puuhuvila. Ajatuksen taustalla on koronan luoma etätyöilmiö.

Isojen trendiennusteiden mukaan kaupungistuminen jatkuu niin Suomessa kuin maailmalla. Voiko tämä trendi muuttua koronan myötä? Kaupunkeihin liittyvässä kehityksessä on muutenkin näkynyt muutoksia jo ennen koronaa – digitalisaation myötä esimerkiksi innovaatioita on alkanut syntyä enemmän myös muualla kuin kaupungeissa. Toisaalta omakotiasumisen hohdon ennustetaan laskevan, mutta samaan aikaan luontoarvot ja terveyteen panostaminen ovat kovassa nousussa.

Uusimman Maaseutubarometrin mukaan yllättävän moni nuoristakin kokee maaseudun houkuttelevaksi. Jopa 36 prosenttia 15–29-vuotiaista isojen kaupunkien keskustoissa tai lähistöillä asuvista nuorista haluaisi asua maaseudulla.

Myös vapaa-ajan asuminen kiinnostaa. Nuorista kaupunkilaisista 37 prosenttia uskoo omistavansa kymmenen vuoden kuluttua vapaa-ajan asunnon maaseudulla. Tätä taustaa vasten kuntien todellakin kannattaa laittaa paukkuja muuton mahdollistamiseen. Etätyöt ovat yksi osa sitä, palvelutarjonta toinen.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi