Pääkirjoitus: Putsarin teossa vaikeudet jatkuvat

Miten tässä näin kävi? Mikkelin vesilaitos pisti jätevedenpuhdistamon pääurakoitsijan työmaalta ulos ja otti urakan itselleen. Syitä pitää vain arvailla, mutta jotain isoa taustalla täytyy olla. Kyse on poikkeuksellisesta menettelystä.

Niukat perustelut kertovat vain, että kaupungin vesilaitos haluaa varmistaa työmaan etenemisen ja valmistumisen aikataulussa. Jo vuosia rakennetun laitoksen pitäisi olla valmis koekäyttöön syksyllä. Varsinaisen käytön tulisi käynnistyä vuoden päästä.

Nyt keskeytettyä pääurakkaa teki kuopiolainen Maastorakentajat Oy. Se voitti 32 miljoonan euron työt pitkän väännön ja vaikean valmistelun jälkeen kesällä 2018. Yhtiön talous ei tilinpäätöstietojen mukaan ole erityisen vakaalla pohjalla, mutta toimitusjohtaja vakuuttaa, ettei tämä aiheuttanut ongelmia.

Maastorakentajat pitää urakan purkua perusteettomana ja aikoo vaatia korvauksia. Johtaapa riita korvauksiin tai ei, tavallisellakin kaupunkilaisjärjellä on helppo arvioida, ettei putsarin hinta tästä ainakaan halpene. Aikataulujen pitävyyteenkin voi kohdistaa vähintään epäilyitä: tuskin kaupungilla tai vesilaitoksella on valmiina ihmisiä ja osaamista hommien loppuun saattamiseen.

Jätevedenpuhdistamon rakentamisessa on ollut vastoinkäymisiä jo ennestään. Ison johtolinjan urakoitsija meni konkurssiin, ja koko hankkeen kustannusarvio on ylittynyt rajusti. Alun perin lähettiin liikkeelle 45 miljoonasta eurosta, mutta jo pääurakoitsijaa valittaessa puhuttiin 58 miljoonasta. Luoja tietää, mihin päädytään.

Veden käyttäjien eli kaupunkilaisten kannalta tärkeintä on, että jätevedet puhdistetaan niin puhtaaksi kuin suinkin. Siihen pitää luottaa, että valmistuessaan Metsä-Sairilan puhdistamo on paras lajissaan. Ja kun vanhasta Kenkäveron puhdistamosta päästään eroon, muutoksen pitäisi pian näkyä myös järviveden laadussa.

Veden käyttäjät ovat lopulta myös laskun maksajia. Maksajien kannalta keskeistä on nyt töiden saattaminen järkevästi loppuun niin, että loppulasku säilyy järjen rajoissa. Selityksiäkin mielellään kuulisi.