Pääkirjoitus: Vappu testaa sinnikkyyden

Ainakin yksi vappuperinne näyttää kestävän ennallaan korona-aikanakin: säästä on luvattu koleaa. Viranomaiset ovat muistutelleet, ettei suurin kokoontumisiin ole syytä. Toivotaan, että kylmyys edistää ohjeen toteutumista.

Kulkueet, yleisötapahtumat ja ylipäänsä isompien porukoiden kokoontumiset on kielletty. Pahimmillaan liian vapaamielinen juhlinta voi kääntää hallintaan saadun koronaepidemian taas lentoon.

Sisäministeri varoitti jo, että poliisi voi sulkea puistoja aidoin, jotta ihmisten kokoontumiset saadaan estettyä. Helsingissä Havis Amandan patsas todella aidattiinkin, mutta Mikkelistä, saati pienemmissä seudun kunnissa, ei normaalivappuinakaan ole totuttu mihinkään varsinaisiin väentungoksiin.

Poliittisia vappumarsseja ei nyt nähdä eikä Kirkkopuistossa kuunnella puheita. Naisvuoren Vaeltaja-patsas ja Puumalan norppa toki saavat lakkinsa, mutta lakitusta pitää seurata virtuaalisesti. Isot piknikit saavat odottaa tulevia vuosia.

Juhlintaa sinänsä ei kuitenkaan ole kielletty. Homma pitää vain hoitaa kotona, pikkuporukalla tai virtuaalisesti. Vain kekseliäisyys on rajana virtuaalisten vapputapahtumien järjestämisessä. Ainakin konsertteja, Facebook-puheita ja etäpiknikkejä on tiedossa eri puolilla internetiä. Vappuherkkujakin saa monesta kahvilasta ja ravintolasta, mutta mukaan.

Vappu on suomalaisista juhlapäivistä ehkä yhteisöllisin ja riehakkain. Kevään juhlassa moni purkaa pitkän talven paineita ja kääntää ajatukset kesän lämpöön. Jo pitkään jatkunut koronaeristys lisää tarvetta tuulettamiseen ja juhlimiseen. Ei ihme, että poliisia ja muitakin viranomaisia vähän huolettaa.

Poliisitarkastaja Konsa Arvelin, kiteytti tilanteen hyvin STT:n haastatteluissa. ”Sinnikkyyttä koetellaan, kun epidemia jatkuu, kelit lämpenevät ja samalla tulee tietoa siitä, että rajoitustoimet ovat purreet.”

Hyvää kehitystä ei pidä nyt mennä vaarantamaan. Yhden vapun voi juhlia pienessäkin porukassa. Kyse on etenkin riskiryhmiin kuuluville elintärkeästä asiasta.