Pääkirjoitus: Mikkelin kaupunki tyri pahasti Maaherrankadun kesäkatukokeilun aloituksen — tulisiko uudella yrityksellä edes vähän valmiimman näköistä jälkeä?

Vanha sanonta kuuluu jotenkin niin että tehdään kunnolla tai ei tehdä ollenkaan. Toisen sanonnan mukaan halvalla voi tehdä, mutta lopputuloksen ei välttämättä tarvitse olla kauhean ruma.

Vanha sanonta kuuluu jotenkin niin että tehdään kunnolla tai ei tehdä ollenkaan.
Toisen sanonnan mukaan halvalla voi tehdä, mutta lopputuloksen ei välttämättä tarvitse olla kauhean ruma.

Tällaisia ajatuksia heräsi, kun seurasi Mikkelissä joten kuten aloiteltua, sittemmin keskeytettyä Maaherrankadun kesäkatukokeilua. Kokeilun takana on Mikkelin kaupunki.

Ajatus pyöräilijä- ja jalankulkijaystävällisemmästä katuosuudesta on sinänsä kannatettava. Vastaavia on muissakin kaupungeissa.

Ideana on leventää jalankulku- ja pyöräilyväyliä, tehdä katuosuudelle pyöräparkkeja sekä rakentaa viihtyisiä oleskelupaikkoja.

Mikkeliläiset saivat kuitenkin ihmeteltäväkseen muovisia aitaelementtejä ja katua kaventavan metallikiskon. Vaikutelmaa ei voi rikkaimmallakaan mielikuvituksella kutsua viihtyisäksi.

Kokeilu aloitetaan uudelleen ensi viikolla. Toivoa sopii, että uusi yritys tuottaa sen näköistä jälkeä, että korttelin mittaista kadunpätkää kehtaa esitellä myös paikkakunnalle saapuville turisteille ilman pelkoa kiusallisista kysymyksistä.

Kaupunkikeskustaa on kehitettävä. Kehittäminen vaatii kokeiluja.

Vasta testaamalla pystytään sanomaan, toimiiko joku kehitysidea nimenomaan Mikkelissä vai ei.

Kokeilutkin kannattaa kuitenkin tehdä alusta saakka kunnolla.

Nyt nähty puolivillainen rykäisy onnistui ainoastaan hämmentämään Maaherrankadulla liikkuvia ja lisäämään vastustusta koko hanketta kohtaan.

Puolentoista kuukauden mittainen kokeilu on tarkoitus arvioida syksyllä. Sitten voidaan alkaa miettiä, voisiko tällainen katuosuus joskus olla Mikkelissä jopa pysyvä.

Noin lopulliset ratkaisut ovat takuuvarmasti vielä monen vuoden päässä. Niinpä arvioitakin on aikaa tehdä rauhassa, faktojen pohjalta.

Ilman kiihkomieltä ja epäluuloja.

Anssi Mehtälä
anssi.mehtala@lansi-savo.fi