Pääkirjoitus: Maakunnan arvo on kolme kuukautta puntarissa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen yksi suurimmista kipukohdista on Etelä-Savossa. Solmua yritetään avata kolmen kuukauden aikana.

Savonlinnan seudun neljä kuntaa ovat linjanneet sote-suunnakseen Pohjois-Savon. Hallitus on antanut tähän mahdollisuuden todeten, että suunta ratkeaa syyskuuhun jatkuvan lausuntokierroksen perusteella. Savonlinnan seudun lähtö merkitsisi koko maakunnan hajoamista.

Maanantaina ilmeni liennytyksen henkeä. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote ehdottaa uusia työnjakoneuvotteluita sairaaloiden välille. Ehdotukseen sisältyi jopa soten johtopaikkojen jakamista. Savonlinnan kaupunginhallitus puolestaan totesi maanantaina, että Savonlinna neuvottelee lähiaikoina Mikkelin ja Kuopion kanssa maakuntajaon muutoksesta ja sote-kokonaisuudesta.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin johto tyrmäsi tuoreeltaan Essoten esitykset sairaaloiden työnjaon säätämisestä.

Huomattava kuitenkin on, että sote-suuntaus on kuntien asia, ei Sosterin. Kun sote-palveluiden ilmansuuntaa viime vuonna määriteltiin, ei ollut tiedossa tiukka sidos maakuntaratkaisuun. Nyt tiedetään, että aluejaon muutos koskisi muun muassa vaalipiirejä, käräjäoikeuksia sekä mahdollisesti vaikuttaisi EU:n aluekehitysrahoihin tai Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kehittämispanoksiin.

Savonlinnan seutu joutuu miettimään ratkaisun vaikutuksia varsin nopealla aikataululla. Mikkelin seudulla puolestaan pelätään maakunnan näivettymistä ja joudutaan pohtimaan, miten paljon voi tulla vastaan maakunnan pelastamiseksi.

Hallituksen sote-esityksessä todetaan kahden toimintaprofiililtaan samanlaisen ja maantieteellisesti läheisen keskussairaalan yhteistyön vaikeudet ja investointien kilpavarustelu. Vielä on mahdollista osoittaa arvio vääräksi.

Vielä kerran on huolellisesti, mutta kuitenkin kolmessa kuukaudessa, etsittävä malli palveluiden säilyttämiseksi mahdollisimman hyvin ja samalla punnita kokonaisvaikutuksia.

Sekin on syytä muistaa, että vastuun ratkaisusta kantaa lopulta maan hallitus. Toivottavasti myös siellä kasvaa ymmärrys siitä, kuinka vakavilla asioilla nyt pelataan. Päätös pitää pystyä perustelemaan faktoilla.