Pääkirjoitus: Jätevedenpuhdistamon rakentamisessa kokonaisuus ei ole ollut kenenkään hanskassa

Tilintarkastusyhtiö KPMG:n raportti antaa kylmäävän kuvan Mikkelin kaupungin johtamisesta ja riskienhallinnasta. Jätevedenpuhdistamon rakentaminen on kaupungin mittakaavassa valtava investointi. Sen valmistelussa ja talousseurannassa on silti toimittu kuin kyse olisi pikkuremontista, joka hoituu ilman erityisempää huomiota.

Kun kaupunginhallitus maanantaina käsitteli raporttia, selvisi että puhdistamon kokonaiskustannukset nousevat vähintään 75 miljoonaan euroon. Isoja lisäkuluja voi syntyä vielä oikeusriidasta, jota Mikkeli käy pääurakasta pois potkitun yrityksen kanssa. Alun perin investoinnin kustannusarvioksi kerrottiin vuonna 2016 noin 45 miljoonaa euroa.

Jos raportista hyvää pitää kaivaa, niin varsinaisia väärinkäytöksiä ei löytynyt. Sekin on hyvä muistaa, että kyse ei välttämättä ole siitä, että kaupunki olisi maksanut liikaa. Toteutunut hinta ei vain vastaa likimainkaan sitä, mitä maksaja kuvitteli, kun asiasta päätti. Suurin yksittäinen ylitys syntyi, kun pääurakan hinta nousi kilpailutuksessa noin 15 miljoonaa suuremmaksi kuin kaupunki oli arvioinut.

KPMG:n raportista käy ilmi, että hankkeen läpivientiin ja johtamiseen ei kaupungin päässä kiinnitetty riittävästi huomiota. Varsinaisten töiden etenemisessä, kilpailutuksissa ja muussa oli toki apuna erilaisia konsultteja. Maksajan osalta hankkeen johtaminen, valvonta ja raportointi kaatui kuitenkin lähinnä vesilaitoksen johtajan harteille normaalien virkatöiden lisäksi.

Olisi helppoa kaataa kustannusten nousut ja budjetin pettäminen yksi yhden miehen synniksi. Kohtuuden nimissä on syytä muistuttaa, että vastuullisia löytyy monesta muustakin paikassa.

Ihmetellä täytyy, ettei kaupungin ylimmässä virkamiesjohdossa aiemmin havahduttu ongelmiin ja vahvistettu hankkeen johtamista. Myös kaupunginhallituksella ja vesilaitoksen johtokunnalla oli monta vuotta aikaa huomata, etteivät ne ole lainkaan selvillä, missä asennossa kaupungin historian ehkä suurin investointi oikeasti etenee.

Nyt kaupungin johto vakuuttelee, että opiksi on otettu ja käytäntöjä parannettu. Toivoa todella sopii. Miljoonahäverikkejä on nähty riittävästi.