Pääkirjoitus: Valtuutettujen on keskityttävä asiaan

Kansalaisilla on oikeus vaatia edusmiehiltään ja -naisiltaan vastuullista toimintaa valtuustossa.

Kuntavaaleissa valitut, kuntien ja kaupunkien uudet valtuustot aloittavat neljän vuoden pestinsä kesäkuun alussa. Parhaillaan ovat kunnissa alkamassa väännöt luottamuspaikkojen jakamisista.
Äänestäjä ja kuntalainen toivoo ja odottaa nyt, että prosessi etenee sopuisasti ja kohtuullisesti. Uusille valtuustoille on ehdottomasti saatava kitkaton startti, jotta työ pääsisi alkamaan hyvässä yhteisymmärryksessä. Kuntapäättäjillä on jatkossakin paljon vastuita ja paimennettavaa, vaikka sote-uudistus muuttaakin toimenkuvaa vuonna 2019. Sitä eivät saa sotkea päättäjien keskinäiset erimielisyydet tai ristiriidat.
Eteläsavolaista kuntapäättämistä on tällä valtuustokaudella leimannut monessa kunnassa keskinäinen kyräily ja torailu. Se on hidastanut ja vaikeuttanut prosesseja ja monessa tapauksessa käytännössä halvaannuttanut päätöksenteon tärkeissäkin asioissa. Taustalla on ollut usein poliittisia linjaerimielisyyksiä mutta aivan yhtä usein peliin on tullut myös henkilösuhteisiin ja toimintatapoihin liittyviä ristiriitoja, joita ei syystä tai toisesta ole haluttu tai osattu ratkaista.
Tällaiseen ei maakunnassa ole enää varaa. Meillä pitäisi pyrkiä toimintatapaan, jossa asioista saa olla eri mieltä, mutta keskustelun jälkeen on kyettävä saamaan aikaan päätöksiä. Näiden päätösten kanssa on myös elettävä ja mentävä eteenpäin. Uuden valtuustokauden on oltava uuden alku tässäkin merkityksessä.
Äänensä kuntavaaleissa antaneilla kansalaisilla on oikeus vaatia edusmiehiltään ja -naisiltaan vastuullista toimintaa valtuustossa. Siihen kuuluu myös pyrkimys aitoon yhteistyöhön kunnan ja kuntalaisten eduksi.

Anssi Mehtälä

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.