Pääkirjoitus: Suomella voi olla rooli Ukrainassa


Saksassa viikonvaihteessa pidetty turvallisuuskonferenssi tiivistyi laajaan huoleen kansainvälisen tilanteen kiristymisestä. Konferenssin puheenvuoroissa toistuivat synkät kuvat ydinaseuhkasta ja toisaalta avaukset diplomatian tarpeellisuudesta kriisien ratkaisemisessa.
Suomea konferenssissa edustanut Sauli Niinistö aloittaa toisen kautensa presidenttinä huomattavan epävarmassa maailmantilanteessa. Niinistön mukaan Ukrainassa on Euroopan suurin kriisi. Konferenssissa puhuttiin YK:n mahdollisesta rauhanturvaoperaatiosta Ukrainassa.
Suomi kuuluu siihen liittoutumattomien maiden joukkoon, josta YK:n pitäisi joukkonsa Ukrainaan rakentaa. Niinistö korosti Ylen haastattelussa, että Suomen pitää olla mukana Ukrainan kriisin ratkaisujen hakemisessa niin henkisesti kuin fyysisestikin.
Turvallisuuskonferenssissa puhunut Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi, että Venäjän vastaisia pakotteita voitaisiin höllätä, jos YK:n operaatiosta syntyy sopimus. Eurooppalaiset johtajat ovat selvästi hakemassa aiempaa aktiivisemmin ratkaisuja Ukrainaan.
Kaikki järkevät avaukset Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi ovat tervetulleita. Ukrainan tilanne heijastelee koko Eurooppaan, ja siksi pitkään jatkuneen konfliktin ratkaisemisessa pitäisi löytää uusi vaihde.
YK:n rauhanturvaoperaatio kuulostaa hyvältä ajatukselta. Se ei kuitenkaan toteudu ilman liittoutumattomien maiden panosta. Suomalaiset ovat hyvämaineisia rauhanturvaajia. Nyt sitä osaamista tarvitaan jälleen.
Pekka Lakka


Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet