Tuliko terrori Turun torille?

Tyrmäävä tieto Turusta pysäytti viikonlopun viettoon virittäytyneet suomalaiset – kaupungin keskustassa oli puukotettu useita ihmisiä. Mies oli puukottanut kahdeksaa, todennäköisesti sattumalta hänen reitilleen osunutta ihmistä. Ilmeisesti kaksi uhreista kuoli, kolme loukkaantui hengenvaarallisesti ja muutkin väkivallan uhrit tarvitsivat sairaalahoitoa.
Poliisi pysäytti tekijäksi epäillyn miehen ampumalla häntä reiteen Turun keskustassa. Alkuillasta poliisi oli vaitonainen sairaalahoidossa olleen epäillyn henkilöllisyydestä. Tiedotustilaisuudessa sisäministeri Paula Risikko luonnehti epäiltyä ulkomaalaisen näköiseksi. Viimeistään tämä käynnisti välittömästi vahvat epäilyt terroriteosta.
Terroristit ovat aiemminkin käyttäneet teräaseita, joten terrori saattoi saapua Suomeen elokuisena iltapäivänä, jolloin toreilla vielä puitiin edellisillan ja -yön hirmutekoja Espanjassa.
Turussa olisi saattanut olla enemmänkin uhreja, mutta poliisi toimi tilanteessa ripeästi ja määrätietoisesti. Poliisi sai tiedon ensimmäisestä puukotuksesta kello 16.02. Vain kolme minuuttia myöhemmin puukottaja oli poliisin hallussa.
Jatkuvat sattumanvaraiset väkivallanteot aiheuttavat ihmisissä levottomuutta ja pelkoja. Tutkija Leena Malkki suhteutti terrorismia Helsingin Sanomissa heinäkuun alussa. ”Länsimaissa asuvan ihmisen riski kuolla iskussa on mitättömän pieni, pienempi kuin joutua salaman iskemäksi”, Malkki suhteutti.
Tämä kannattaa muistaa musertavien uutisten keskellä. Pelolle ei saa antaa liikaa valtaa, mutta silmitön väkivalta pitää tuomita ankarasti.

Pekka Lakka

Markus Kuokkanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat