Pääkirjoitus: Maan taloudessa vauhti hiipuu – Paras aika kuntatalouksien kuntoon laittamiseen taisi jo mennä

Maan talous on kulkenut viimeiset kolme vuotta mukavassa kasvussa. Nyt suunta on kääntymässä, vaikkakaan ei aivan kertaheitolla. Kevään vaalien jälkeen aloittava uusi hallitus joutunee tekemään päätöksiään selvästi heikommassa taloussuhdanteessa kun nykyinen.

Viime vuonna Suomen talouskasvu oli 2,5 prosentin kiidossa. Kuluvana vuonna kasvu jää valtiovarainministeriön ennusteen ja tuoreen Hypon ennusteen mukaan enää 1,5 prosenttiin. Seuraavina vuosina meno hyytyy vielä tästäkin.

Myös Etelä-Savossa talouselämällä on sujunut viime vuosina vähintään kohtalaisesti, vaikka toimialojen ja yritystenkin välillä on isoja eroa. Länsi-Savo on tällä viikolla kertonut muun muassa Mölnlycken Mikkelin-tehtaiden reippaasta vauhdista ja virtasalmelaisen Ekin Muovin uusista investoinneista.

Työllisyysluvuissakin tapahtui koko viime vuoden hyvää kehitystä. Etelä-Savossa työnvälitykseen ilmoitettiin selvästi enemmän työpaikkoja kuin edellisenä vuonna. Myös työttömyys väheni. Marraskuun lopussa työttömiä oli 1 300 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Nyt työttömyyden vähenemisen uskotaan vähintäänkin hidastuvan. Talouskasvun hiipumisen lisäksi tähän vaikuttaa se, että helposti työllistettävät on jo työllistetty.

Mitä johtopäätöksiä suhdanteen huononemisesta pitäisi tehdä Mikkelin seudulla? Ainakin kuntapäättäjien olisi hyvä tiedostaa, etteivät asiat parane odottelemalla.

Mikkelissä kaupungin talouden tervehdyttämisellä on kiire monestakin syystä. Velkaantumisen vauhti uhkaa viedä talouden kriisikuntoon. Verotulojen kehitys on vähintäänkin epävarmaa. Essoten taloustilanne ja ylipäänsä tulevaisuus on epäselvä.

Samaan aikaan kaupungilta pitäisi löytyä voimavaroja myös uusiin, elinvoimaa ja kasvua tukeviin hankkeisiin.

Paras aika kuntatalouden kuntoon laittamiseen taisi jo mennä. Nyt on silti parempi hetki kuin joskus myöhemmin.