Pääkirjoitus: Johtajuudelle olisi tilausta — Helpot ajat eivät palaa Mikkeliin moneen vuoteen

Mikkeli sai päätettyä budjetistaan. Yllätyksiä ei lopulta nähty. Kaupunginjohtajan valmistelema esitys meni valtuustossa maanantaina läpi lähes sukkana, eli sellaisena kuin kaupunginhallitus sen oli esittänyt.

Kun kokous oli kestänyt viisi tuntia, budjettiin äänestettiin ensimmäinen ja ainoa muutos. Investointirahoista 50 000 euroa siirtyi Satamanlahden kehittämisestä lyseon koulun pihan kunnostamiseen.

Etukäteen porua herättäneet esitykset Ristiinan lukiokoulutuksen ja kolmen sivukirjaston lopettamisesta hyväksyttiin juuri niin selvästi kuin ennakoitiin.

Jos myönteisesti ajatellaan, on hyvä merkki että päätöksiä saatiin aikaan. Ehkä se kertoo siitä, että jonkinlainen kriisitietoisuus kuitenkin vallitsee. Kun kokouksen puheita kuunteli, päällimmäiseksi jäi silti käsitys eripuraisesta ja jakaantuneesta joukosta, jonka luottamuksessa viranhaltijavalmisteluun on vähintäänkin toivomisen varaa.

Mikkelin ongelmien mittaluokka ei valtuustosalissa aina hahmotu. Kyläpolitikointi ja itselle rakkaissa yksityiskohdissa jumppaaminen hallitsevat. Uusia ratkaisuja esittää vain harva. Viimeisistä kuntaliitoksista on jo aikaa, mutta keskustan ja maaseudun vastakkainasettelu elää yhä väkevänä.

Erimielisyys kuuluu politiikkaan ja valtuustosaliin. Olennaista olisi löytää kompromisseja, jotka vievät kokonaisuutta eteenpäin. Tässä työssä puolueet ja valtuustoryhmät ovat keskeisessä asemassa. Suuremmista poliittisista ryhmistä sekä SDP:ssä että keskustassa näkyi tässä budjettikäsittelyssä vähintäänkin säröilyä.

Helpot ajat eivät ole palaamassa moneen vuoteen. Poliittiselle johtajuudelle, yhteistyön luomiselle ja isommille visioille olisi tilausta. Mistä sitä löytyisi?