Pääkirjoitus: Surullista ohihuutamista

Sami Saarenpää

Pääkirjoitus: Surullista ohihuutamista

Suomi on suurimman talouskriisinsä äärellä sitten sotien. Koronan takia Suomi saattaa joutua ottamaan tämän vuoden aikana yli 20 miljardia euroa lisää velkaa.

Talouteen vaikuttavien yhteiskunnan avaintoimijoiden pitäisi etsiä kaikin keinoin ratkaisuja. Mutta nyt tilanne onkin päinvastainen. Syytellään ja huudellaan ohi. Riidan osapuolet eivät ole mitättömiä. Vastakkain ovat pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Suomen elinkeinoelämän vahvimmat toimijat.

Tilanteeseen on ajauduttu kahden toisistaan riippumattoman tapahtuman seurauksena. Ensin SDP:n puheenjohtajaksi hurrattu Marin heitti linjapuheessaan ajatuksen työajan lyhentämisestä nykyisellä palkalla. Hän kutsui työntekijäjärjestöt mukaan asian valmisteluun. Työnantajan Marin jätti kutsumatta.

Tästä ei kulunut kuin muutama päivä, kun metsäjätti UPM ilmoitti sulkevansa Kaipolan paperitehtaan Jämässä. Tämän päälle UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen julkaisi paimenkirjeen, jossa hän soimasi teollisuuden päälle kaatuvia ulkoisia kustannuksia ja veroja. Pääministeri Marin vastasi Pesoselle Ylen haastattelussa torumalla UPM:ä kannattavan tehtaan lopettamisesta.

Poliitikkoja ei kaivata arvioimaan kevyin tiedoin pörssiyhtiöiden sisäisiä päätöksiä. Yhtä lailla talouselämän eliitin kannattaa pysyä erossa politiikan liiallisesta ohjaamisesta.

Suomessa tarvitaan nyt rakentavaa keskusteluyhteyttä yhteiskunnallisten avaintoimijoiden välillä. Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi kirjoitti maanantaina julkaistussa kolumnissa, että hänen tietojensa mukaan pääministeri Marin ei ole koronakriisin aikana tavannut suomalaisten suuryritysten johtoa. Viimeisten tietojen mukaan pääministeri ja metsäteollisuus kokoontuvat keskiviikkona. On syytäkin, sillä Marinin hallituksen ohjelmassa on niin kunnianhimoinen työllisyystavoite, että sen täyttymiseksi tarvitaan hyvää yhteistyötä myös työnantajien kanssa.

Nyt siellä ja täällä on istuttu pelisilmän päällä. Toisten ohi huutelulle pitää panna stoppi.