Pääkirjoitus: Verojen korotus ei meitä pelasta

Mikkelin poliittiset ryhmät tekivät ison diilin kaupungin talouden ”pelastamisesta”. Mukana olivat SDP, keskusta, vihreät ja kristillisdemokraatit. Kokoomus ja perussuomalaiset eivät mukaan lähteneet.

Jos ajatellaan myönteisesti, sopiminen on hyvä asia. Kaupunkilaisen kannalta on silti kyseenalaista, oliko sovittu ratkaisu järkevä ja kestävä.

Kuntaveron tuntuva korotus on suoraan pois perheiden käytettävissä olevista rahoista. Jos veronkorotukset toteutuvat suunnitellusti, kansalaisilta viedään vuodessa 8,5 miljoonaa euroa enemmän veroina. Tämä on pois yksityisestä kulutuksesta ja paikallisesta palveluiden käytöstä.

Verojen korottaminen olisi hyväksyttävämpää, jos siihen yhdistyisi uskottava ohjelma, jolla kaupungin koko toiminta perattaisiin ja esitettäisiin uusia tapoja tehdä asiat tehokkaammin ja järkevämmin. Tätä ei nähty. Vieläkään.

Puolueet sopivat säästöjen hakemisesta Essoten maksuista. Toki myös sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseltä täytyy vaatia tehokkuutta, kustannuskuria ja ennakoitavuutta. Kysyä kuitenkin sopii, onko isojen leikkausten hakeminen aivan perustavanlaatuisista palveluista realismia.

Sote-menojen alibudjetoinnilla on Suomen kunnissa pitkät perinteet. Sillä saadaan budjetissa rivit täsmäämään. Ongelma vaan ei ratkea.

Mikkelin talouden kuntoon laittamisesta on puhuttu melkein yhtä kauan kuin sote-uudistuksesta.

Viime keväänä Mikkelissä saatiin kuin saatiinkin sovittua paketti, joka sisältää muun muassa ison investointiohjelman koulu- ja päiväkotiverkon uudistamiseksi. Siihen päättyi päättäväisyys, vaikka investoinnit pitäisi pystyä maksamaankin.

Mikkelin talouden kuntoon laittamisesta on puhuttu melkein yhtä kauan kuin sote-uudistuksesta. Vaalikausi vaalikauden jälkeen todetaan, ettei tästä mitään tullut.

Miten tähän saataisiin tolkku? Maailman muutos ei asioita tulevaisuudessa helpommaksi tee.