Pääkirjoitus: Turhat hoidot ja "tautitehtailu" lisäävät potilaiden ja yhteiskunnan kustannuksia

Valmisteilla olevalla sote-uudistuksella pyritään oikaisemaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuskäyrää seuraavan kymmenen vuoden aikana. Organisaatioihin painottuneen uudistuksen varjoon on jäänyt pohdiskelu annettavista hoidoista. Ovatko ne kaikki tarpeellisia ja voisiko niistä löytää niin yhteiskuntaa kuin potilaitakin hyödyttäviä säästöjä?

Helsingissä pidettiin viime viikolla kansainvälinen Too Much Medicine (Liikaa lääketiedettä) -symposium, jossa kyseenalaistettiin monet tavanomaiset hoitotoimenpiteet sekä ylidiagnosointi, jolla terveistäkin pyritään tekemään sairaita ja ostattamaan heille usein tarpeettomia lääkkeitä.

Medikalisaatiosta on puhuttu jo pitkään. Sillä tarkoitetaan, että kaikenlaisia vaivoja, harmittomia ja luonnollisiakin, pyritään hoitamaan lääkkeillä. On keksitty jopa uusia tarpeita eli ”tauteja”, joihin on sitten voitu tarjota lääkettä. Potilaat ovat voineet hyötyäkin lääkinnästä, mutta suurimman hyödyn ovat keränneet lääketehtaat. Asiakkaalle turhat lääkkeet aiheuttavat kuluja ja vuosia jatkuneena ehkä myös terveysharmeja. Myös eräiden hoitotoimenpiteiden, kuten polvileikkausten ja umpisuolen leikkaushoidon, tarpeellisuutta on alettu epäillä.

Ylidiagnosoinnin ja turhien toimenpiteiden laajuutta pitäisi selvittää lisää ja löytää mahdollisuuksia säästöihin. Tehtävä ei ole helppo, sillä paineet ovat suuret. Niitä tulee lääkevalmistajilta, jotka eivät halua luopua tuloistaan, mutta myös potilailta, jotka eivät aina tyydy kevyempiin ja lääkkeettömiin keinoihin. Vaivojen ennaltaehkäisy elintapoja muuttamalla kun on vaivalloisempaa kuin pillerien popsiminen.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi