Pääkirjoitus: Korona nostaa pääministeriä

Antti Rinne valittiin SDP:n puheenjohtajaksi kuusi vuotta sitten toukokuussa 2014. Perinteinen valtionhoitajapuolue oli gallupeissa vajonnut 15 prosentin tuntumaan. Repivässä puoluekokouksessa Seinäjoella Rinne voitti Jutta Urpilaisen niukasti.

Rinteen aikana puolueen kannatus ei ole noussut pysyvämpää liitoon. Pian valinnan jälkeen se laski historiallisen pohjaansa, ja eduskuntavaaleissa 2015 puolue sai huonoimman tuloksensa koskaan.

Kunnollinen kannatuksen nousu nähtiin vasta oppositiossa. Vaalien alla keväällä 2019 kannatus kuitenkin suli huipustaan, ja moni pitää syynä Rinteen epämääräistä viestintää.

Nyt arvioituna keskusta teki SDP:lle palveluksen vedettyään joulukuussa 2019 tukensa pääministeri Rinteeltä. Hallituksen johtoon noussut Sanna Marin käänsi puolueen kannatuskäyrät jo ennen koronaa, ja vakaalla esiintymisellään koronakriisin hoidossa hän on tuonut SDP:lle uutta uskottavuutta.

Torstaina julkistettu Ylen mittaus kertoi SDP:n kannatuksen nousseen jo 22,1 prosenttiin. Se on lähes 9 prosenttiyksikköä enemmän kuin marraskuussa.

Antti Rinne on yhä SDP:n puheenjohtaja, vaikka joku on sen saattanut unohtaa Marinin näkyvän roolin vuoksi. Virallisesti valta puolueessa vaihtuu elokuussa Tampereella.

Julkisuudessa Rinne näkyy vähän, mutta puolueen sisällä hän käyttää yhä valtaa. Hallituksen toimintakyvyn kannalta kaksipäinen pääministeripuolue on ongelma, ja puheenjohtaja Rinteen toimet ärsyttävätkin ainakin keskustaa.

Pääministeri Marinia on kiitelty selkeydestä ja luottamusta herättävästä viestinnästä. Puolueen kannatusloikka selittyy silti tätäkin enemmän koronakriisillä. Yhteinen uhka kokoaa kansaa johtajan taakse.

Tällä tietoa Sanna Marin on ainoa ehdokas SDP:n johtoon. Uudella johtajalla on paremmat lähtökohdat onnistumiselle kuin Rinteellä aikanaan. Vaikeuksia voi silti luvata. Koronakriisistä selviäminen edellyttää kovia päätöksiä, jotka osuvat myös SDP:n ydinarvoihin.

Ja vaikka kannatusluvut ovatkin nyt mukavat, kannattaa muistaa, että juuri talouskriisit ovat perinteisesti olleet populistipuolueille otollisia aikoja.