Pääkirjoitus: Koulujen määrä vain vähenee

Pääosa Etelä-Savon kyläkouluista on jo lopetettu. Lähivuosina vaarassa ovat loputkin, eikä muukaan koulu- ja päiväkotiverkko ole turvassa.

Kangasniemellä Otto Mannisen ja Äkryn koulut ovat toiminnassa nyt viimeistä kevättään, samoin Mikkelissä Vanhalan koulu ja lukion Ristiinan toimipiste. Juuri nyt Mikkelissä on tulossa päätökseen pienten päivähoitoyksiköiden eli ryhmisten lopettaminen osana aiemmin päätettyä koulu- ja päiväkotiverkkokokonaisuutta.

Mäntyharjussa esiteltiin maanantaina kouluverkkoselvityksen tuloksia. Se tuli selväksi, että kunnan koululaiset mahtuisivat kaikki yhteen kouluun. Mitään päätöksiä ei ole tehty, mutta käytännössä pohdinnassa on Kirkonkylän koulun ja Toivolan koulun lopettaminen. Kyse ei ole mistään aivan pienistä yksiköistä, sillä Kirkonkylän koulussa on nyt 60 oppialasta.

Mäntyharjussa asia tuli ajankohtaiseksi, kun Kirkonkylän koulun remonttisuunnitelmat menivät uusiksi. Taustalla kuitenkin ovat samat isommat voimat kuin kaikkialla muuallakin eli kuntien talouskriisi ja surkeat väestöennusteet: Mäntyharjussa on laskettu, että oppilasmäärä laskee kymmenessä vuodessa noin 30 prosenttia. Nykyisestä 516 oppilaasta tultaisiin siis 359:ään.

Koululaisten vanhempien kannalta lopetuspäätöksiin liittyy yleensä pelko pienten, turvalliseksi koettujen yksiköiden menettämisestä ja pidentyvistä koulumatkoista. Huoli koulumatkoista onkin aiheellinen etenkin kyläkoulujen kadotessa. Kovin suurista kouluyksiköistä sen sijaan ei ainakaan maaseutukunnissa juuri tarvitse huolta kantaa näillä oppilasmääräennusteilla.

Kunnan kannalta kyse on vaikeasta päätöksestä. Aina kun koulu, päiväkoti tai vastaava loppuu, asukkaat vastustavat voimakkaasti. Toisaalta kovin monia vaihtoehtoisia säästökeinoja ei ole tarjolla ja pienenevät ikäluokat ovat realiteetti.