Pääkirjoitus: Toista aaltoa odotellessa – Koronakriisi ei ole ohi, mutta me jokainen voimme tilanteeseen vaikuttaa

Suomi alkaa käynnistyä kesän jälkeen. Lomakausi on kääntynyt lopuilleen. Samaan aikaan suosituksia etätöistä on höllennetty. Yleisötapahtumien henkilörajoitukset lievenivät kuun vaihteessa. Kohta alkavat lasten koulut ja harrastukset.

Fyysisten sosiaalisten kontaktien määrä kasvaa. Koronan kannalta tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että riski epidemian uudesta kiihtymisestä suurenee. Normaalivuosinakin kesä on hengitystieinfektiossa rauhallista aikaa.

Suomi on selvinnyt tähän saakka koronaviruksen hoidossa ja epidemian rajaamisessa hyvin. Jossain asioissa hallitus ja viranomaiset ovat epäonnistuneetkin, mutta kansainvälisessä vertailussa tulokset kestävät kyllä.

Monessa maassa kärvistellään jo epidemian toisessa aallossa ja sairastuneiden määrät vain kasvavat. Siksi keskustelu ja kritiikki viranomaisia kohtaan ovat meilläkin kiihtyneet. Suomessa viranomaiset eivät ole antaneet yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä, vaikka muualla sellaiset ovat joissain tilanteissa jo tavallisia.

Ihmisten arjessa tietoisuus koronatartunnan riskeistä näyttää osin unohtuneen. Kun poikkeustilanne on päällä viidettä kuukautta, herpaantumista väistämättä tapahtuu.

Ehkä maskisuositus voisi olla hallitukselle se ässä hihassa, jonka voi pelata, kun kansaa pitää konkreettisella tavalla muistuttaa siitä, että terästäytymistä tarvitaan. Uutissuomalaisen kyselyn perusteella näyttää, että ainakin eduskuntaryhmissä pidetään maskisuosituksia aiheellisina, kunhan toinen aalto on alkamassa.

Ensimmäisen aallon torjunnassa hyvät tulokset Suomessa perustuivat paljolti rajuihin liikkumisrajoituksiin. Haitat maan ja yksittäisten ihmisten taloudelle olivat silti niin suuret, että harva haluaa samaa uudestaan.

Viranomaiset ovat parantaneet monella tavalla valmiuttaan testaamiseen ja leviämisen rajoittamiseen. Syyskuussa saadaan käyttöön kännykkäsovellus, joka helpottaa tartuntaketjujen selvittämistä.

Edelleen kriittisin tekijä koronan selättämisessä on silti yksittäinen ihminen. Meidän jokaisen toiminta ja käytös ratkaisevat. Sitä maskiakin saa jo halutessaan käyttää.