Pääkirjoitus: Metsä vetää, puuta tarvitaan

Sellu on Suomen kansantaloudelle keskeinen tuote, mutta pidemmällä aikavälillä juuri uudet, kehittyneet tuotteet ovat keskeisiä

Ensimmäiset sellutoimitukset lähtevät Äänekosken jättitehtaalta maailmalle parin viikon päästä. Tehdas käynnistyi viime viikolla, ja tulevan vuoden aikana toiminta pääsee täyteen vauhtiin.
Mikkelin seudulla Äänekoski näkyy puun parantuneena kysyntänä. Valtavasti puuta imevä laitos vaikuttaa myös koko maan raakapuuvirtoihin, kun Metsä Group ja muut yhtiöt järjestelevät tehtaidensa hankinta-alueita. Kasvavan kysyntä näkynee myös hinnassa. Etelä-Savon kaltaiselle metsämaakunnalle tämä on merkittävä asia.
Myös sahoillemme löytynee lisää sahattavaa, sillä sellutehtaalle ei saada metsästä kuitupuuta ilman, että syntyisi tukkiakin. Oma kysymyksensä on, minne sahatavara saadaan myydyksi.
Kymmenen vuotta sitten metsäteollisuus näytti menneisyyden alalta, kun paperitehtaita pantiin nurin. Painopaperien alamäki jatkuu, mutta muuten metsäteollisuudessa on jo monta vuonna mennyt mukavasti etenkin sellun ja pakkaamisen vedossa. Nyt uusia investointeja on vireillä jo niin paljon, että keskustelua käydään raaka-aineen riittävyydestä.
Metsä Group kutsuu laitostaan biotuotetehtaaksi. Nimityksen voi hyväksyä, vaikka onhan siinä vahva etunoja. Enemmänkin kyse on vielä varsin perinteisestä sellutehtaasta: uudet biotuotteet väikkyvät paljolti vasta tulevaisuuden suunnitelmissa. Jos kehitystyö edistyy toivotusti, Äänekoskella voi alkaa lähivuosina esimerkiksi biokomposiittien tai tekstiilikuitujen tuotanto.
Sellu on Suomen kansantaloudelle keskeinen tuote, mutta pidemmällä aikavälillä juuri uudet, kehittyneet tuotteet ovat keskeisiä. Mitä kalliimpia ja pidemmälle jalostettuja tuotteita puuvaroistamme tehdään, sitä parempi kansantaloudelle, työllisyydelle ja raakapuun hinnalle.

Timo Laitakari
timo.laitakari@lansi-savo.fi

Timo Laitakari

Timo Laitakari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.