Pääkirjoitus: Sotea ei voi jäädä odottelemaan

Essote on perustamassa yhteisyritystä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan Siun Soten kanssa. Yhtiön kautta yhtymät aikovat muun muassa markkinoida palveluitaan maakuntien ulkopuolelle ja helpottaa rekrytointeja.

Yhteistyö kaikkiin suuntiin on kannatettava asia. Turha jarrutella, kun löytyy kumppaneita, joiden kanssa tavoitteet natsaavat ja homma toimii. Erityisesti Keski-Suomen suunnasta onkin viime vuosina löytynyt yhteisiä etuja.

Hallituksen soteuudistus voi muuttaa monia asioita jo muutaman vuoden päästä. Ei sen silti pidä antaa olla este kehittämiselle. Historia on opettanut, ettei soteuudistuksen toteutuminen ole koskaan ihan varmaa ennen kuin se on täysin varmaa.

Viikon parin aikana onkin taas kuultu runsaasti kritiikkiä soteuudistuksen sisällöstä muun muassa rahoituksen jakautumisesta. Sitäkin on epäilty, jääkö uusille sotemaakunnille mitään päätösvaltaa, jos ministeriö istuu rahasäkin päällä ja antaa tiukkaa normiohjausta.

Eteläsavolaisten palveluiden kannalta uudistuksen toteutuminen olisi välttämätöntä. Kurjistuvat kuntataloudet eivät mahdollista nykymallilla jatkamista. Pitää toivoa, että lakiluonnoksen ongelmat saadaan lausuntokierroksen pohjalta korjattua niin, että uudistus kelpaa sekä kunnille että perustuslakivaliokunnalle.

Savossa lausuntokierros värittyi maakuntarajakysymykseksi. Kun melkein kaikki lausunnot on nyt annettu, mitään isoja yllätyksiä ei lopulta nähty. Itä-Savon kuntien siirtohalu Pohjois-Savoon sai kannatusta vain Varkaudesta. Savonlinnan seudun kunnistakin Sulkava lopulta pakitti.

Myös argumentit olivat niitä samoja, joita on esitetty jo pitkin matkaa: Itä-Savon korkea kustannustaso, erva-alueen yhtenäisyys, Etelä-Savon elinkelpoisuus ja koko erikoissairaanhoidon ulkopuolinen todellisuus.

Tämä syksy odotellaan, mitä johtopäätöksiä hallitus lausunnoista tekee. Sitten alkaa pitkä jännittäminen siitä, saadaanko sote tälläkään vaalikaudella maaliin.