Pääkirjoitus: Perustulokokeilu näyttää jäävän pelkäksi testiksi

Valtio teki perustulokokeilun, jossa 2 000 suomalaista sai kahden vuoden ajan vastikkeettoman 560 euron suuruisen perustulon kuukaudessa. Kokeilun tulokset voi tiivistää kahteen asiaan. Vastikkeettomasta perustulosta nauttineiden onnellisuus kasvoi. Toisaalta heidän työllisyytensä ei parantunut verrattuna vastikkeellista työttömyyskorvausta saaneeseen ryhmään.
Kokeilun tulokset tulivat sopivasti julki eduskuntavaalien alla. Perustulosta vallitsee mielipidemittausten kärkikaksikon SDP:n ja kokoomuksen leirissä ehkä yllättäenkin yksimielisyys. Kumpikaan ei kannata perustuloa, ja nyt julki tulleen kokeilun tulokset antavat tukea tälle mielipiteelle ainakin työllistymisen näkökulmasta.
Pääministeripuolue keskusta on käynyt sisäistä painia omasta perustulolinjastaan. Historiallisesti keskusta on ollut humaanin sosiaaliturvan puolella, mutta Juha Sipilän puheenjohtajakaudella linja näyttää tiukentuvan. Sipilä on vastustanut vastikkeetonta perustuloa, ja se lienee puolueen linja vaalien alla.
Perustulo liittyy olennaisesti julkiseen talouteen. Valtiovarainministeriön virkamiesten paaluttama kahden miljardin euron talouden tasapainottamisvaatimus heiluu työllisyysasteen mukana. Mitä korkeammaksi työllisyysaste nousee, sitä enemmän pelivaraa julkisessa taloudessa on. Myös työllisyystavoitteista näyttää vallitsevan politiikan eri laidoilla melko suuri yksimielisyys.
Vaikka onnellisuus onkin arvokasta, perustulokokeilu on jäämässä testiksi. Sen takana ei ole poliittista tahtoa, eikä sille löydy kokeilun perusteella taloudellista perustelua. Silti sosiaaliturvaviidakon yksinkertaistaminen olisi kaikkien etu.