Pääkirjoitus: Hyvä syntyy vapaaehtoisesti — Kiitos teille, jotka jaksatte lähteä talkoisiin, kun kutsu käy

Parikymmentä talkoolaista varmistaa tänään sunnuntaina, että Ristiina Metsälinnassa saadaan kauden viimeiset tanssit pyörähdettyä (LS 21.9.). Lavan tuotolla tuetaan ristiinalaisen nuorten urheilutoimintaa.

Samankaltaista vapaaehtoistyötä tekevät tänäkin viikonloppuna vähintään sadat ihmiset eri puolilla maakuntaa. Vapaaehtoiset pyörittävät pitkälti kulttuurielämäämme sekä nuorison palloilu-, voimistelu-, yleisurheilu- ja ylipäänsä urheiluharrastuksia.

Vapaaehtoiset etsivät kadonneista sienestäjiä, auttavat järvipelastuksessa, suojelevat soita ja kantavat huolta maanpuolustustahdosta.

Vapaaehtoiset vastaavat auttaviin puhelimiin, keräävät rahaa koulujen luokkaretkiin, ulkoiluttavat vanhuksia, toimivat tukihenkilöinä, tekevät paikallispolitiikkaa ja istuvat kulttuuritapahtumien narikoissa.

Muutaman vuoden takaisen kyselytutkimuksen perusteella arvioidaan, että Suomessa on yli 1,4 miljoonaa vapaaehtoistyötä tekevää.

Lisäksi trendi on kasvava. Viime keväänä tehdyn kyselyn perusteella joka kolmas suomalainen uskoo tekevänsä tulevaisuudessa vapaaehtoistyötä nykyistä enemmän.

Kyse on arvokkaasta asiasta. Vapaaehtoistyö mahdollistaa vaikkapa sen, ettei perheen varakkuus rajoita lasten mahdollisuuksia harrastaa ja osallistua. Monella muullakin tavoin vapaaehtoistyö pitää meitä suomalaisia kiinni yhteiskunnassa ja elämässä — ja tämä koskee sekä tekijöitä että avun kohteita. Työ antaa tekijälleen. Ei se muuten jatkuisi.

Ilman vapaaehtoisia Suomi olisi kovin erilainen paikka kuin nyt. Kiitos teille, jotka jaksatte lähteä talkoisiin, kun kutsu käy.