Pääkirjoitus: Pistohiekan uusi elämä lähestyy – Matkailu tarvitsee investointeja ja huippukohteita

Legendaarisen Pistohiekan uudesta elämästä on puhuttu monta kertaa pitkin 2000-lukua. Keskiviikkona kuultiin lupauksia herättävä uutinen ensimmäisestä maanvuokrasopimuksesta: sen pitäisi aloittaa matkailualueen rakentuminen Lietveden rannalle Puumalaan.

Sijoittajaksi löytyi mikkeliläislähtöinen Tomi Närhinen, jolla on uskottava tausta talouselämän johtopaikoilla. Tavoitteena on rakentaa niemeen järvikylpylä ja majoitustiloja. Nopeimmillaan majoitusrakennukset olisivat käytössä jo ensi vuonna ja kylpylä seuraavana.

Pistohiekan loiston päivät ajoittuivat 1960- ja 70-luvuille nuorison bilepaikkana. 2000-luvun alussa ranta-alueelta lähtivät viimeisetkin palvelut. Alueelle on visioitu vuosien saatossa monenlaista alkaen lentokentän elvyttämisestä ja päätyen hotelleihin.

Nyt kerrotussa sopimuksessa ei ole kyse ihan näin suureellisesta toiminnasta, mutta päänavauksena asia on merkittävä. Kunnan valmistelema kaava valmistui 2017, ja sen jälkeen alueelle on etsitty sijoittajia ja yrittäjiä.

Lähes 40 hehtaarin alueen omistavat kunta ja Metsähallitus. Rakennusoikeutta on 20 000 kerrosneliötä paitsi majoitukseen myös esimerkiksi ravintolatiloiksi. Vuodepaikkoja alueelle on lupa tehdä jopa 700.

Isojen lukujen ei pidä antaa hämätä. Kun katsoo historiaa ja toisaalta epävarmoja talouden näkymiä, tuskin alue ihan hetkessä täyttyy. Rauhallinen eteneminen ja kohtuullisen pienimuotoisena pysyvä toiminta ovat hyvä asia myös alueen luontoarvojen kannalta.

Kymmenettuhannet juhannusvieraat 70-luvun malliin saavatkin jäädä historiaan. Norppavesillä ja Natura-alueen äärellä liiketoiminta pitää rakentaa ympäristön ehdoilla. Luultavasti myös Puumalaan saapuvat matkailijat osaavat tätä arvostaa.

Puumalassa ja laajemminkin Saimaan alueella on eletty koronakesänä jonkinmoista matkailubuumia. Jos buumille haluaa jatkoa, se edellyttää uusia investointeja ja houkuttelevia kohteita. Pistohiekalla on kaikki edellytykset menestykseen.