Pääkirjoitus: Korkeakoulut pettyivät

Hallituksen rahankäyttölinjaa on pidetty hölläkätisenä. Valtiovarainministeriön budjettiesitys aiheutti kuitenkin myös tyytymättömyyttä.

Etenkin korkeakouluissa koetaan nyt, että lupaukset on petetty. Hallitusohjelmassa luvattiin nostaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta yhteensä 60 miljoonalla eurolla. Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) julkaisemassa talousarvioehdotuksessa korotukset jäivät neljäsosaan tästä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiehdotuksessa korotukset olivat mukana. Korkeakoulut ovat myös suunnitelleet ensi vuoden talouttaan tämän mukaan.

Esimerkiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun eli Xamkin osalta puhutaan noin miljoonan euron menetyksestä.

Hallituksessa korkeakoulut ovat tuoreen savonlinnalaisministerin Hanna Kososen (kesk.) vastuulla. Hän lupasi perjantaina taistella sen puolesta, että rahat korkeakouluille budjettiriihessä vielä saataisiin. Lisää taisteltavaa on aloituspaikkojen lisäämisessä 5 000:lla, mikä myös sisältyi opetus- ja kulttuuriministeriön esitykseen.

”Sekä opetus- ja kulttuuriministeriön että keskustan tahto on saada nämä rahat korkeakouluille”, Kosonen sanoi Ylellä.

Jos keskusta tosissaan näin tahtoo, luulisi että keskustalainen valtiovarainministeri olisi tämän taakse taivuteltavissa.

Viime vaalikaudella ja vaalikamppailun aikana niin SDP, vihreät kuin vasemmistoliittokin julistivat oppositiosta voimakkaasti tieteen ja koulutuksen ”kunnianpalautusta”. Jos sekki nyt osoittautuu katteettomaksi, puolueiden ja koko hallituksen uskottavuus hapertuu.

Leveissä vaalipuheissa on ongelmansa. Kaikkia lupauksia ei ole varaa toteuttaa ainakaan kerralla, mutta kaikki lupaukset muistetaan.

Luetuimmat