Pääkirjoitus: Talousnäkymät synkkenevät—Hallitus karsii tulevaisuusinvestointejaan

Maailmalta kantautuvat huonot talousuutiset sekä Suomen ensi vuonna heikoksi ennustettu talouskasvu ovat vaikuttamassa myös hallituksen budjettinäkymiin. Antti Rinteen (sd.) hallitus kokoontuu tänään maanantaina tekemään uusia päätöksiä budjettilinjauksista. Varsinainen budjettikokous on vasta parin viikon kuluttua.

Pääministeri Rinne näyttää elokuun aikana tulleen menojen lisäyksen suhteen varovaisemmaksi. Ylen uutisten haastattelema Rinne kertoo, että niin sanotuista tulevaisuusinvestoineista aiotaan hieman tinkiä. Niihin oli alun perin tarkoituksena käyttää ensi vuonna 1,5 miljardia euroa, mutta Rinne sanoo nyt ohjeistaneensa, että kertaluonteisten menojen lisäys voi olla vain miljardi euroa.

Maltillinen menojen lisäys tässä taloustilanteessa on paikallaan. Kannattaa ensin katsoa, mihin asentoon talous päätyy, ennen kuin rahoja sidotaan liikaa. Nimitettäessä hallitus lupasi sopeuttaa aiotut menolisäykset talouden näkymiin. Siinä mielessä pääministerin linjaus on johdonmukainen.

Toinen asia on, miten hallituskumppanit tähän ”leikkaukseen” suhtautuvat. Rahaa on ajateltu sijoittaa opettajien palkkaamiseen, kehitysyhteistyöhön ja luonnonsuojeluun. Osa vaalilupauksista joudutaan vetämään takaisin tai ainakin siirtämään hamaan tulevaisuuteen. Koulutusrahat, luonnonsuojelu ja kehitysyhteistyöasiat ovat olleet ainakin vihreille ja vasemmistoliitolle tärkeitä asioita, ja niihin puuttuminen heti hallituskauden alussa voi herättää kiistaa hallituksen sisällä.

Tulevaisuusinvestoinnit eivät sisältyneet valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen, vaan ne jäivät puolueiden ratkaistaviksi.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi