Pääkirjoitus: Hallitus tarttuu sähkönsiirron ongelmiin

Yksi eniten kansalaisia viime aikoina puhuttaneista aiheista on ollut sähkösiirtomaksu. Keskustelussa on kummasteltu siirtomaksujen huimia korotusprosentteja sekä niiden suurta osaa sähkölaskussa. Siinä siirron osuus on voinut olla paljonkin energian osuutta suurempi.

Kansan purnaus on kantautunut myös maan hallituksen korviin. Maanantaina hallitus asetti selvitysmiehen, jonka tehtävänä on nimenomaan miettiä siirtohintojen kasvanutta osuutta siirtohinnoissa sekä sitä, miten sähköverkot voisi tehdä nykyistä halvemmalla.

Jos jälleen kansalta kysytään, miksi hinnat ovat nousseet rajusti, niin vastaus on selvä: se johtuu aikaisemman hallituksen tyhmästä päätöksestä myydä sähköverkon tapainen luonnollinen monopoli yksityiselle yhtiölle, jolloin hintakontrolli karkasi yhteiskunnan käsistä. Näkemyksessä on perää, sillä energiaviraston mukaan kannattavimmat yhtiöt tuottivat omistajilleen useiden kymmenien prosentin tuoton. Keskimääräinenkin tuotto on noin 10 prosenttia. Hintojen noustessa rajuimmin hallitus asetti niille kohtuuden rajat.

Hintojen nousu ei johdu pelkästään yhtiöistä, vaan taustalla on asiakkaiden sekä hallituksen asettamat vaatimukset verkon toimintavarmuudelle. Myrskyt ja tykkylumen ilmajohtojen päälle kaatamat puut ovat katkaisseet sähköt syrjäseuduilla jopa viikoiksi, eikä sellaista tilannetta pidä sietää. On kuitenkin järkevää selvittää, voidaanko verkon toimintavarmuus taata muuten kuin vetämällä kalliita maakaapeleita harvaan asuttujen seutujen poikki vai löytyisikö jokin edullisempi ratkaisu. Maksujen jatkuviin korotuksiin odotetaan joka tapauksessa ratkaisua.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi