Pääkirjoitus: Eikö löydy keinoa tuoda lapsia kotiin?

Syyrian al-Holin leirillä 33 suomalaista lasta elää sietämättömissä oloissa, alttiina kuumuudelle, kylmyydelle ja nälälle — tai jopa vaarassa kuolla kuumeiseen ripuliin.

Kansainvälinen Punainen Risti patistelee valtioita hakemaan kansalaisensa mahdollisimman pian kotimaahan.

Lasten oikeuksien näkökulmasta tilanne on selvä: lapset pitäisi tuoda turvaan leirin karmeista oloista. Siihen selvyys loppuukin.

Lasten äidit menivät vuosikymmenen alkupuolella Syyriaan ja Irakiin vapaaehtoisesti elääkseen terroristijärjestö Isisin ”kalifaatissa”, ja ainakin osa heistä on osallistunut terroristijärjestön toimintaan.

Kalifaatin kukistuttua he joutuivat leirille, josta he eivät pääse pois omin neuvoin.

Suomen hallitus ei suunnittele auttavansa aikuisia kansalaisia Suomeen. Lapsia ei lastensuojelulain mukaan voida hakea Suomeen ilman vanhempiaan ainakaan, jos äidit eivät luovuta lapsiaan hakijoille. Suomen viranomaiset eivät voi ottaa lapsia huostaan Syyriassa.

Suomessa väitellään nyt siitä, pitäisikö mahdollisesti radikalisoituneet äidit tuoda lastensa mukana pois. Toisaalta he terrorismitutkijoiden ja suojelupoliisin mukaan olisivat Suomessa turvallisuusriski. Toisaalta on lapsen oikeuksien vastaista ensisijaisena keinona erottaa lapset vanhemmistaan.

Joidenkin mielestä lasten radikalisoitumisen riski on myöhemmin jopa suurempi, jos heidät nyt erotetaan äideistään.

Pääministeri Antti Rinteen ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tiedotustilaisuudessa perjantaina ilmeni, että edes kansainvälistä ratkaisua leirin lasten pelastamiseksi ei löydy, vaikka kaikilla Euroopan mailla on sama ongelma.

Jaana Hänninen

jaana.hanninen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat