Pääkirjoitus: Valmiuslaista aika luopua

Maanantaille osunee yksi merkittävä etappi koronakevään jälkeen: hallitus päättää todennäköisesti luopua ainakin toistaiseksi valmiuslain käytöstä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Suomi ei enää ole poikkeustilassa. Jatkossa toimitaan normaalin lainsäädännön puitteissa.

Suomessa pandemian ensiaalto näyttää jääneen maltilliseksi. Vaikka esimerkiksi koulujen sulkemisen tai pääkaupunkiseudun liikkumisrajoitusten vaikutukset eivät olekaan täysin selviä, poikkeustoimet näyttävät vaikuttaneen tilanteeseen myönteisesti.

Tällä hetkellä Suomen tilanne on huomattavan hyvä verrattuna esimerkiksi länsinaapuri Ruotsiin, joka valitsi erilaisen strategian. Näin ollen lain käyttöönottopäätöstä voi pitää perusteltuna. Tulevaisuudessa aiheesta on joka tapauksessa syytä vielä tehdä kokonaisvaltainen analyysi.

Valmiuslain käyttäminen on järeä toimenpide, joka otettiin nyt käytäntöön ensimmäistä kertaa sitten sota-aikojen.

Perusteita lain voimassa pitämiselle ei enää ole.

Lain eri pykäliä on ehtinyt olla voimassa lähes neljä kuukautta. Se on pitkä aika, vaikka osa rajoituksista onkin jo purettu.

Toukokuun alussa hallitus luopui pykälästä, joka antaa mahdollisuuden määrätä hoitajia ja lääkäreitä pakolliseen työhön. Keinoa ei ollut käytetty missään päin Suomea, koska koronavirus levisi odotettua hitaammin.

Nyt voimassa ovat enää sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät asetukset.

Perusteita lain voimassa pitämiselle ei enää ole. Suomen tasolla sairaalahoidossa on enää joitain kymmeniä potilaita ja tehohoidossa alle kymmenen. Tässä tilanteessa valmiuslaki on moukari työhön, jonka hoitamiseen riittäisi vasara. Peruslainsäädännön puitteissa voidaan tehdä tällä hetkellä tarvittavat toimet pandemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Valmiuslailla ei ole syytä rajoittaa suomalaisten perusoikeuksia yhtään pidempään, kuin on välttämätöntä. Hyvä, että lainsäädäntöä ollaan viilaamassa niin tartuntatautien, terveydenhuollon kuin sosiaalihuollonkin osalta. Kevät on opettanut, että poikkeustiloissakin yhteiskunnan pyörittämisen pitää olla joustavaa.