Pääkirjoitus: Presidentti löytyy kyllä – Puheet poikkeuslaista on syytä ottaa lähinnä viihteenä

Suomessa on käyty yllättävää keskustelua presidenteistä. Maaseudun Tulevaisuuden gallup paljasti, että kansassa elää uskoa vahvaan johtajaan.

Tuskin muuten voi tulkita tietoa, että neljäsosa vastaajista toivoi nykyisen tasavallan presidentin Sauli Niinistön jatkoa poikkeuslailla, kun hänen toinen presidenttikautensa päättyy noin neljän vuoden päästä.

Perustuslaissa presidentin tehtäviä on viime vuosikymmeninä karsittu tuntuvasti. Kansa ei selvästi ole tätä täysin sisäistänyt. Arvojohtajana ja suunnannäyttäjänä presidentti onkin Suomessa yhä muodollista kokoaan tärkeämpi instituutio.

Ajatus poikkeuslaista on tietenkin utopistinen. Suomi on syvässä rauhan tilassa. Poliittisissa oloissamme tai turvallisuusympäristössämme ei ole mitään, mikä puoltaisi tätä. Ei myöskään ole kuviteltavissa, että eduskunnasta löytyisi poikkeuslakiin tarvittava suuri enemmistö.

Oma lukunsa sekin, että tasavallan presidentin itsensäkin pitäisi asiasta innostua.

Toiveet Niinistön jatkosta kertovat tietenkin, että hänen toimintaansa ollaan yleisesti tyytyväisiä. Samaan aikaan näyttää siltä, että monessakaan puolueessa ei vielä ole noussut vakavasti otettavia kandidaatteja vuoden 2024 presidenttikisaan.

Maaseudun Tulevaisuuden mittauksessa suosituimmat ehdokkaat olivat vihreiden Pekka Haavisto ja keskustan Olli Rehn. Kun vaaleihin on lähes neljä vuotta, asetelmat ehtivät muuttua ja eri puolueiden suosikkinimet nousta ja laskea.

Viime presidentinvaalit olivat puolueille hankalat. Kokoomustaustaisen Niinistön suosio oli niin ylivertainen, että vakavasti otettavien haastajien löytämisessä oli vaikeuksia.

Seuraavissa vaaleissa tilanne on toinen. Maan arvostetuin virka kiinnostaa varmasti eri aloilla pätevöityneitä ihmisiä. Siihen voidaan luottaa, että Niinistön jälkeenkin Suomeen löytyy osaava, pätevä valtion pää.

Ja jos ei löydy, maailma ei kaadu. Vakaa demokratia kestää myös huonomman presidentin silloin tällöin. Siitä on esimerkkejä meiltä ja muualta.