Pääkirjoitus: Sosiaalidemokraatit nähdään laajasti jo tulevana hallituspuolueena

Kannatuskyselyjen kärjessä pitkään keikkunut SDP on ykkössuosikki myös hallituspuolueeksi. KAKS:n kyselyssä 45 prosenttia kansalaisista toivoi SDP:n olevan vaalien jälkeisessä hallituksessa. Seuraavina tulivat vihreät, kokoomus ja keskusta, kaikki runsaan 30 prosentin kannatuksella.

Kysely on tehty jo helmikuun alussa, ja siksi eivät kaikki viimeaikaiset käänteet ole olleet vastaajien tiedossa, mikä laskee sen luotettavuusarvoa.

Tulos ei ole yllätä, sillä on luontevaa, että kyselyissä suosituin puolue halutaan nähdä myös hallituksessa. Ennakkoasetelma näkyy myös muiden puolueiden käyttäytymisessä. TV1:n vaalitentissä torstaina toiset puoluejohtajat päästivät Antti Rinteen aika vähällä. Ei olisikaan kovin kaukonäköistä ärsyttää mahdollista tulevaa pääministeriä, jos haluaa mukaan hallitusyhteistyöhön.

Vastaajilta tiedusteltiin myös näkemyksiä uuden hallituksen kokoonpanosta. Keskustan kannattajat toivoivat kolmen suuren eli SDP:n, kokoomuksen ja keskustan hallitusta. Kokoomuslaiset jatkaisivat porvarihallituksella, jossa kokoomuksen ja keskustan lisäksi olisivat lähinnä vihreät ja RKP. Demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden tukijoissa punavihreä pohja olisi toivotuin.

Vaalien tulos ratkaisee, mutta on vaikea ajatella, että mikään näistä vaihtoehdoista toteutuisi sellaisenaan. SDP, etenkään vaalivoittajana, tuskin lähtee kokoomuksen ja keskustan kelkkaan, eikä keskustallakaan liene nyt suurta intoa jatkaa kokoomuksen kanssa porvarihallituksessa. Keskustalla vahvistettu punavihreä hallituspohja on näistä vaihtoehdoista realistisin. Tietysti muutkin kokoonpanot ovat mahdollisia.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi