Pääkirjoitus: Asumisen energiatehokkuutta on viisasta kohentaa – Tukia on jaossa, mutta monilla arkisilla ratkaisuilla voi vaikuttaa ilman isoja investointeja

Energian kokonaiskulutus Suomessa on kasvanut tasaisesti halki vuosikymmenien. Teollisuuden tarpeisiin kohisee noin puolet Suomessa käytetystä energiasta, mutta rakennusten lämmitys vie Tilastokeskuksen mukaan noin neljänneksen.

Ankarammat päästörajoitukset ja viisaampi energiankulutus ovat nykypäivää, mutta myös oikea suunta tulevien sukupolvien kannalta. Asumisen energiatehokkuudella on suuri vaikutus – arkisilla asumistottumuksilla ja yksinkertaisillakin keinoilla on ratkaiseva merkitys siihen, kuinka paljon energiaa suomalaisissa kotitalouksissa kaikkiaan kuluu.

Kotitalouksista kolmannes lämpenee sähköllä, toinen kolmannes kaukolämmöllä. Puu- ja öljypohjaiset lämmitysmuodot alkavat jäädä marginaaliin rakennuskannan uusiutuessa. Lämpöpumppuenergia on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan uudis- ja korjausrakentamisessa.

Arkisilla asumistottumuksilla ja yksinkertaisillakin keinoilla on ratkaiseva merkitys siihen, kuinka paljon energiaa suomalaisissa kotitalouksissa kaikkiaan kuluu.

Tällä hetkellä pientalossa asujalle on tarjolla kolmekin erilaista vaihtoehtoa, joiden avulla oman asumisen energiatehokkuuden parantamiseen voi saada taloudellista tukea kodin lämmitysjärjestelmästä riippuen. ELY-keskuksen avustusta, Aran energia-avustusta tai kotitalousvähennystä. Remontin huolellinen suunnittelu ja hyötyjen laskeminen ovat avainasemassa, jotta investointi on viisas ja tuen saamisen kriteerit täyttyvät.

Kaikilla ei ole varaa isoihin remontteihin. Lämpöpumppuhankinnat eivät ole ainoa edellytys ympäristöystävällisemmälle asumiselle. Käsistään kätevät voivat eristää talon ylä- tai alapohjaa, vaihtaa vanhoja ikkunoita uusiin tai tehdä muita energiatehokkuutta parantavia korjaustoimenpiteitä. Monilla arjen ratkaisuilla voi myös vaikuttaa ilman isoja investointeja, kuten säätää lämmityskaudella kotiin muutaman asteen viileämmän sisäilman. Parhaimmillaan sähkölasku pienenee ja lisäksi asumisterveys kohenee.

heidi.ekdahl@kaakonviestinta.fi