Pääkirjoitus: Katse vihdoin kohti yrityksiä

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) kokoama Kuntaranking antoi Mikkelin kannalta hälyttävän viestin: yrittämisen edellytykset seudulla ovat huonot ja selvästi huonommat kuin kaksi vuotta sitten, jolloin selvitys edellisen kerran tehtiin.
Tutkimuksessa mukana olleiden 25 seutukunnan joukossa Mikkelin sijoitus oli 18., kun edellisessä mittauksessa sija on neljä pykälää parempi.

EK:n Kuntaranking pistää Suomen alueita paremmuusjärjestykseen sen perusteella, millaisen toimintaympäristön ne tarjoavat yrityksille. Ranking perustuu osin kuntatalouden lukuihin, osin paikallisille pk-yrityksille tehtyyn kyselyyn. Mikkelin seudun sijoitusta tässä mittauksessa laskivat etenkin yrityskyselyn tulokset.

Mittauksessa ehkä silmiinpistävin tulos on Kaakkois-Suomen seutujen eli käytännössä Kaakkois-Suomen vaalipiirin surkea tilanne. Kaikki mukana olleet vaalipiirin seutukunnat sijoittuivat kyselyn hännille, ja itse asiassa Mikkelin seutu oli kaakon ykkönen.

Jos aiemmin viikolla julkistetut laskelmat väestöennusteista kertoivat huonoa Itä-Suomen tulevaisuudelle, niin Kuntaranking julisti samaa viestiä. Erot Itä- ja Länsi-Suomen kehityksessä vain korostuvat.

Mikkelin pari vuotta sitten hyväksytyn strategian osana on elinvoimaohjelma, jossa muun muassa puhutaan asiakaslähtöisistä yrityspalveluista: Mikkelin vetovoimaa luvataan kasvattaa sekä yritysten että työvoiman näkökulmasta. Tämä työ ei vielä näy Kuntarankingin tuloksissa.

Kaupungin strategiassa on muitakin osia kuin yrityksiä ja elinvoimaa koskevat. Silti juuri yrityksiä ja elinvoimaa koskeviin kannattaisi suhtautua erityisen vakavasti. Juuri avoimen sektorin kasvu ja työpaikat ovat avainasemassa koko alueen kehittymisessä. Mikään julkisen vallan tekohengitys ei tätä totuutta muuta.