Pääkirjoitus: Keskusta hylkäsi nopeasti sote-esityksen hallituksen eroamisen jälkeen

Sote-uudistuksen kaatumisen ja hallituksen eron jälkeiset tapahtumat ovat ymmärrettävästi voineet ihmetyttää kansalaisia. Hallituspuolueet, jotka vielä viime perjantaihin asti yhdessä tiukasti puolustivat sote-esitystä, alkoivat jo viikonloppuna tehdä siitä pesäeroa. Etenkin päähallituspuolue keskustalle soten kaatuminen näytti ensikommenttien jälkeen olevan suoranainen helpotus. Puolueen kansanedustajaehdokkaiden ei enää tarvitse vaalikentillä hallitusyhteistyön nimissä puolustaa valinnanvapautta.

Hallituspuolueet ovat naureskelleet edelliselle Jyrki Kataisen (kok.) hallitukselle, joka loppuvaiheissaan alkoi äänestää omia esityksiään vastaan. Nykyhallituksen takinkäännössä on samanlaista henkeä, kun oma esitys hylätään saman tien.

Etenkin kokoomuksessa tilanne on herättänyt närää, joka voi vaikuttaa yhteistyönäkymiin tulevaisuudessa. Puolueen konkaripoliitikko Ilkka Kanervan mielestä hallituksen olisi pitänyt kantaa yhdessä vastuu soten kaatumisesta, eikä aloittaa kaikkien sotaa kaikkia vastaan (Verkkouutiset.fi 11.3.). Hän sanoi odottaneensa keskustalta enemmän yhteistyön asennetta ja mietti, ”mitähän äänestäjät tästä tuumivat”.

Poliittinen teatteri jatkuu tänään, kun eduskuntaryhmät kokoontuvat keskustelemaan hallitustilanteesta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen aikoo ehdottaa, että nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Aivan kuin muita mahdollisuuksia olisi enää olemassa viisi viikkoa ennen vaaleja. Demokratiassa hallituksen erotessa pitäisi käynnistää neuvottelut uudesta poliittisesta hallituksesta, mutta nyt sille ei jätetty enää aikaa.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi