Pääkirjoitus: Mikkeliin ansaitut kiitokset koronan hoidosta

Kolme viikkoa sitten Mikkelissä elettiin hurjissa tunnelmissa. Kaupungissa oli todettu hiljaisen kesän jälkeen äkkiä monta koronatapausta. Karanteenit paukkuivat. Essote kertoi "lähes kaikkien" keskustassa asioineiden voineen altistua virukselle.

Nyt tilanne on rauhoittunut. THL:n johtaja Mika Salminen kehui tiistain tiedotustilaisuudessa Mikkelissä tehtyjä toimia syyskuun tilanteen hoidossa.

Ansaitut kiitokset tuntuvat varmasti hyvältä Essotessa ja kaupungin organisaatiossa. Lukuisat asioista vastaavat ovat painaneet pitkää päivää tunteja laskematta. Tulokset näkyvät tartuntojen vähenemisenä ja siinä, että ne saatiin rajoitettua lähinnä kahteen isoon tartuntaketjuun.

Kun kevään koronarajoitukset hellittivät, moni esitti toiveen, ettei laajoihin valtakunnallisiin rajoitustoimiin enää tarvitsisi ryhtyä. Mikkelissä nähtiinkin malliesimerkki nopeista paikallisista rajoituksista: koululaisia etäopiskeluun, kirjastot ja urheiluhallit kiinni, suositukset aukiolorajoituksista ravintoloille ja yli 50 ihmisen tapahtumien kieltäminen.

Sinällään toimet olivat kovia. Haittavaikutuksia kuitenkin vähensi niiden rajaaminen vain Mikkeliin – ja etäkoulun osalta vain kantakaupungin kouluihin. Turha ryhtyä maaseudulla hötkyilemään, jos ongelma keskittyy Mikkelin keskusta-alueelle.

Useille Mikkelin yrittäjille syyskuun koronapiikki merkitsi pahaa iskua. Asiakkaat ottivat varoitukset sosiaalisten kontaktien välttämisestä ehkä turhankin vakavasti. Kaupassa käyntiä tai keskustassa liikkumista ei kukaan kieltänyt. Varmuuden vuoksi torin seudun kauppakeskukset, ravintolat ja liikkeet silti kierrettiin.

Vuoden mittaan tieto koronan leviämisestä on lisääntynyt. Kaupat eivät näytä olevan koronan leviämisessä mitään erityisen vaarallisia paikkoja, eivätkä ruokaravintolatkaan. Sen sijaan juhliminen isolla joukolla tuntuu olevan vaarallista.

Viranomaiset miettivät paikallisten olojen perusteella, millaisin rajoituksin vaikkapa jääkiekko-ottelut voidaan turvallisesti järjestää. Tavallisille ihmisille riittää, kun noudattaa ohjeita ja välttää turhia riskejä.